NPO Klassiek tipt

Kijken: wie was Joseph Bologne, de zwarte Mozart?

NTR
foto: Mather Brown
  1. Klassiekchevron right
  2. Kijken: wie was Joseph Bologne, de zwarte Mozart?

Hij was componist, violist, schermkampioen én kolonel in het Franse leger: Joseph Bologne. En toch is hij lang niet zo bekend als zijn tijdgenoot Wolfgang Amadeus Mozart. Musicus Orville Breeveld duikt in het leven van deze kleurrijke, intrigerende figuur in de documentaireserie Nieuwe blik terug.

Op afbeeldingen zien we hem met fraaie pruik, geheel naar de mode van zijn tijd: Joseph Bologne Chevalier de Saint-George (1745-1799). Hij was de zoon van een Franse plantage-eigenaar en een tot slaaf gemaakte moeder. Als 10-jarige kwam hij vanuit Guadeloupe naar Frankrijk, waar hij zich ontpopte als musicus en componist. Ruim 200 jaar lang is zijn werk onder het stof van de geschiedenis verdwenen, maar daar lijkt nu verandering in te komen. Er is zelfs een film over hem gemaakt, Chevalier. Wie is deze alleskunner? Waarom gingen veel van zijn composities verloren? En wat is er waar van het verhaal over zijn rivaliteit met Mozart?

Bekijk de aflevering van Nieuwe blik terug over Joseph Bologne:

Nieuwe blik terug is een documentaireserie van de NTR over kleurrijke figuren in de Europese geschiedenis die in hun eigen tijd furore maakten, maar al spoedig daarna werden vergeten. De serie is bedacht en wordt gepresenteerd door Orville Breeveld, die hiermee belangrijke historische personen aan de vergetelheid wil ontrukken. Naast Joseph Bologne komen ook onder andere beeldhouwer Edmonia Lewis en filosoof Anton Wilhelm Amo aan bod.

Meer over Nieuwe blik terug

Ster advertentie
Ster advertentie