Podium
NTR

Amerikaanse tenor Russell Thomas de eerste zwarte Otello in Royal Opera House

foto: ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. Amerikaanse tenor Russell Thomas de eerste zwarte Otello in Royal Opera House

De Amerikaanse zanger Russell Thomas heeft geschiedenis geschreven bij het Royal Opera House Covent Garden. Hij is de eerste zwarte tenor die de titelrol van Otello vertolkt. Dat is de eerste keer sinds de première van de opera van Giuseppe Verdi 131 jaar geleden.

Otello vertelt het verhaal van de Moorse bevelhebber van de Venetiaanse vloot, die uit ziekelijke jaloezie zijn vrouw Desdemona doodt. Wat begint als het geluk van twee geliefden, verandert door een fijnzinnige intrige van Jago, in een drama, waarin Otello en Desdemona ten onder gaan.

Quote

Het voelt als een belangrijk moment in onze geschiedenis. Na de snelle mentaliteitsverandering van de afgelopen twee of drie jaar zou het op zijn minst bizar aanvoelen om Otello met een witte zanger op te voeren - vooral in Londen.

Oliver Mears, directeur opera van het Royal Opera House.

Het operahuis had al eerder afscheid genomen van de ‘blackface’, het donker schminken van zangers. De laatste jaren werd Otello gezongen gezongen door witte zangers. De blackface-discussie laaide vorige week weer op toen de Afro-Amerikaanse sopraan Angel Blue zich uit protest terugtrok uit de productie van La Traviata in de opera van Verona, die eind deze week in première gaat.

Russell Thomas is op dit moment de beste keus als veelgeprezen vertolker van Otello, een rol die hij al sinds 2017 met veel succes zingt.

In 2018 was Thomas te horen bij De Nationale Opera in Mozarts Clemenzo di Tito in de rol van Tito, een productie van regisseur Peter Sellars en dirigent Teodor Currentzis.

Ster advertentie
Ster advertentie