Podium
NTR

Chevalier: film over de 'zwarte Mozart'

foto: wikimedia commons
  1. Klassiekchevron right
  2. Chevalier: film over de 'zwarte Mozart'

Het leven van Joseph de Bologne Chevalier de St. Georges, ook wel de ‘zwarte Mozart’ genoemd, is verfilmd. De film Chevalier van regisseur Stephen Williams, ging afgelopen weekend in première tijdens het internationale filmfestival in Toronto, Canada. De film blijft, volgens de eerste recensies, veelal trouw aan de feiten.

Wat zijn die feiten dan? Joseph de Bologne werd geboren in 1745 als zoon van een tot slaaf gemaakte vrouw en een Franse eigenaar van een plantage. Eind 18e eeuw maakte Joseph furore in Parijs als componist en violist. En dat is ook waar de film begint.

De film Chevalier

Chevalier opent met een scène waarbij de hoofdrolspeler een concert in Parijs onder leiding van Mozart onderbreekt en een verwoestende indruk maakt op de beroemde componist en zijn chique, 18e-eeuwse publiek. Vanaf daar laat de film zien hoe de Bologne zich een weg omhoog klimt. Volgens de regisseur is de componist niet zozeer vergeten, eerder gewist. Want toen Napoleon Bonaparte aan de macht kwam, drie jaar na Bolognes dood in 1799, herstelde hij de legale slavernij en liet hij Bolognes muziek verbieden. Veel van zijn muziek werd vernietigd.

De rol van Joseph de Bologne wordt gespeeld door de Amerikaanse acteur Kelvin Harrison Jr. recent nog te zien in de film Elvis. Over zijn rol in Chevalier zegt Harrison: "Mijn vader is docent klassieke muziek dus ik hoorde vroeger altijd muziek. Bovendien was mijn vader de eerste zwarte man in het Zuiden die deel uitmaakte van een symfonieorkest. Dus het was heel mooi om deze twee verhalen bij elkaar te brengen en daarmee ook mijn vader te eren."

Acteur Kelvin Harrison Jr.

foto: ANP

Kelvin Harrison Jr.

Kijk hier voor het interview met de cast.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Wie was componist Chevalier de Saint George? Luister naar de podcast 'Gemiste Sterren' van Floris Kortie en Orville Breeveld. - Gemiste Sterren

Ster advertentie
Ster advertentie