Stemweek

De NPO Radio 4 Stembus - Dag 1

foto: NPO Radio 4
  1. Klassiekchevron right
  2. De NPO Radio 4 Stembus - Dag 1

De NPO Radio 4 Stembus is begonnen aan de rit door Nederland in aanloop naar de Klassieke Top 400. En daar hoef je gelukkig niets van te missen! Tijdens de stemweek van 2 t/m 9 oktober kun je de bus en chauffeur Sander Zwiep namelijk op de voet volgen in de radio-uitzendingen, in dit artikel en op Facebook en Instagram. Zo kunnen we klassieke muziek op afstand toch nog dichtbij brengen.

De NPO Radio 4 Stembus is niet alleen 100% elektrisch, maar ook corona-proof!

Zo maken we de NPO Radio 4 Stembus corona-proof.

Jan Anthonie Bruijn opent de stemweek

Voorzitter van de Eerste Kamer Jan Anthonie Bruijn heeft de stemweek voor de Klassieke Top 400 geopend. Bij de stembus en Hans Haffmans in Haarlem luidde hij de stemperiode feestelijk in met drie keer toeteren! Jan Anthonie Bruijn stemde op Divertimento voor piano vierhandig Leo Smit.

Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn opent de stemperiode voor de Klassieke Top 400

Jan Anthonie Bruijn, voorzitter van de Eerste Kamer, opent de stemweek (Foto: Sander Koning).

Klassieke start van de dag: Dionne Polet-Brussee

De stembus rijdt iedere dag langs iemand die zijn of haar werkdag begint met klassieke muziek. Vandaag is dat verpleegkundige en zangeres Dionne Polet-Brussee. Zij organiseert klassieke muziekconcerten voor patiƫnten van het OLVG. Magna res est amor van Hendrik Andriessen krijgt haar stem voor de Klassieke Top 400 - en daar zong ze zelfs even een gedeelte van in een kerkje in Amsterdam!

Klassieke start van de dag: Dionne Polet-Brussee

Hans Haffmans geniet van het optreden van Dionne Polet-Brussee.

Hans Haffmans stopt met de Stembus bij het Leerorkest in Amsterdam Zuid-Oost

Hans Haffmans en Sander Zwiep stoppen met de Stembus bij Basisschool Samenspel in Amsterdam Zuidoost. Na schooltijd spelen daar maar liefst 50 getalenteerde kinderen uit de buurt in het Wijktalentorkest Klein Leerorkest, zoals Shurelys op de harp of Valentijn op de dwarsfluit!

Hans Haffmans stopt met de Stembus bij het Klein Leerorkest

Valentijn met dwarsfluit en Shurelys op de harp.

De Oplaadplaat: Voor anker met vrachtwagenchauffeur Ruud

Halverwege de dag is het tijd voor De Oplaadplaat, of -plaats. Sander stopte namelijk op een ogenschijnlijk verlaten parkeerplaats om even bij te laden, maar daar lag toch ook vrachtwagenchauffeur Ruud Houtkoper even voor anker.

De Oplaadplaat: Vrachtwagenchauffeur Ruud 2


Toch wel handig, zo'n lange stok!

Op naar Texel!

Het was even spannend of de stembus de boot zou halen maar het is gelukt: Hans, Sander en de crew zijn op weg naar Texel!

Eenmaal daar gaat Hans langs bij een prachtig kerkje in Den Hoorn. Bij binnenkomst speelt beiaardier Arie Abbenes het eerste deel uit de orgelsuite van Michel Corrette op het prachtige orgel dat werd gemaakt door de gebroeders Scheuer.

Eilanddichter Roderik Plaat

De eilanddichter van Texel heeft speciaal voor de stemweek het gedicht Vivaldi geschreven.

Eilanddichter Roderik Plaat draagt zijn gedicht Vivaldi voor.

Ster advertentie
Ster advertentie