Soundtracks luisteren

Oppenheimer: de wereld is voorgoed veranderd...

foto: Universal Pictures
  1. Klassiekchevron right
  2. Oppenheimer: de wereld is voorgoed veranderd...

Blijf op de hoogte van soundtracks uit de nieuwste films met onze Spotify-speellijst Nieuwe filmmuziek (klassiek), speciaal geselecteerd door NPO Klassiek. Iedere week voegen we nieuwe soundtracks toe! Lees hieronder verder over de nieuwste aanvullingen...

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Oppenheimer

Een biografie van Christopher Nolan (VK/VS 2023) met onder andere Cillian Murphy, Emily Blunt, Matt Damon, Robert Downey jr en Florence Pugh. Een indrukwekkende biopic over J. Robert Oppenheimer, de ‘vader van de atoombom’, waarin Christopher Nolan ons een kijkje geeft in het gekwelde brein van de wetenschapper, die wist dat de wereld na zijn uitvinding voorgoed veranderd was. Van zijn studententijd in Engeland in de jaren twintig, waar hij Bohr en de kwantummechanica leerde kennen, tot de geheime verhoren in de jaren vijftig, toen de gevierde wetenschapper verdacht werd van communistische sympathieën. Alles komt voorbij, maar zwaartepunt is het ontwikkelen, bouwen en tot ontploffing brengen van de atoombom in Los Alamos, New Mexico. Zoals altijd bij Nolan (Inception, Interstellar, Dunkirk) is Oppenheimer een visueel spektakelstuk geworden (de prachtige beelden zijn van de Nederlandse cameraman Hoyte van Hoytema, die te gast was in het televisieprogramma Zomergasten).

Regisseur Christopher Nolan wil dat je zijn films in de bioscoop ziet, hoort, en voelt. Hij wil dat je in zijn films verdwijnt. En daarvoor gebruikt hij alle trucs die de cinema hem biedt. Camera, geluid, compositie, plot, enzovoort. Alles, behalve de computer. Die gebruikt hij alleen als het echt niet anders kan. Nolan gebruikt dan ook geen digitale camera’s, hij zweert bij de analoge camera. Omdat de kleuren feller zijn en de beelden natuurlijker. Helemaal als je ze schiet op de loodzware, maar haarscherpe IMAX-camera’s, zodat de films op kolossale doeken kunnen worden vertoond, waardoor de kijker helemaal verdwijnt in het beeld.

Dat geldt ook voor de bij vlagen overdonderende muziek van Ludwig Göransson, die in dienst van het verhaal de nodige emotionele effecten uit de instrumentale toverdoos weet te laten opklinken. Göransson liet zich inspireren door de special effects die al voor het eigenlijke filmen waren ontwikkeld om ingewikkelde begrippen als kwantummechanica en nucleaire reacties te verbeelden. Toch was het voor de componist een uitdaging: hij had nog nooit eerder een score gecomponeerd die helemaal gefocust is op het innerlijk van één personage. Er is een onderhuidse spanning die je bijna letterlijk hoort, en in elk geval voelt, in de muziek: het intellect van Oppenheimer tegenover zijn krachtige emoties als hij zich realiseert wat zijn uitvinding impliceert.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Gerelateerde podcast

Nieuwe Filmmuziek Op 4

Nieuwe Filmmuziek Op 4

Filmomschrijvingen met dank aan Cinema.nl

DE MEEST AANGRIJPENDE EN ONVERGETELIJKE SOUNDTRACKS ALLER TIJDEN

Wil jij op de hoogte blijven van de meest recente filmscores en samen met filmmuziekkenners en fans bepalen wat de absolute klassiekers zijn? Word dan nu lid van onze Facebookgroep. Daar kun je je luister- en kijktips delen en ook nog leuke filmmuziek weetjes opdoen. Wij zullen hier ook de nieuwste video's, tips en inspiratie met jullie delen.

Ja, ik meld me aan

Filmmuziek Top 200

De Filmmuziek Top 200 was een feest! Op donderdag 7 en vrijdag 8 maart hoorde je de meest aangrijpende en onvergetelijke soundtracks bij NPO Klassiek.

🍿 Bekijk de lijst van 2024

🎬 Meer Filmmuziek

Ster advertentie
Ster advertentie