Soundtracks luisteren

Aftersun: aangrijpend verhaal rond jeugdherinneringen

foto: September Film
  1. Klassiekchevron right
  2. Aftersun: aangrijpend verhaal rond jeugdherinneringen

Blijf op de hoogte van soundtracks uit de nieuwste films met onze Spotify-speellijst Nieuwe filmmuziek (klassiek), speciaal geselecteerd door NPO Klassiek. Iedere week voegen we nieuwe soundtracks toe! Lees hieronder verder over de nieuwste aanvullingen...

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Aftersun

Drama van Charlotte Wells (Verenigd Koninkrijk, 2022). De gescheiden Calum (mooie rol van Paul Mescal, Oscarnominatie voor gekregen) is met zijn elfjarige dochter Sophie (indrukwekkend debuut van Frankie Corio) op vakantie in Turkije. De twee hebben het schijnbaar naar hun zin, maar zijn vaker in het naburige all-inclusive hotel te vinden dan in hun eigen, nogal armoedige onderkomen. En er broeit iets bij Calum, al moet de kijker zelf uit snippers informatie opmaken wat dat zou kunnen zijn. De film wordt verteld vanuit de herinnering van de volwassen Sophie, die filmpjes terugkijkt van die vakantie. Sterk filmdebuut van de Schotse schrijver/regisseur Wells, die in dit ogenschijnlijk alledaagse familiedrama langzaam maar vol zelfvertrouwen toewerkt naar het levensechte en aangrijpende slot.

De uiterst ingetogen, ambient-achtige muziek is van Oliver Coates. Coates is cellist, producer van elektronische muziek én filmcomponist. Behalve als uitvoerend musicus en componist heeft hij ook de programmering gedaan voor twee edities van het festival Deep-Minimalism in Londen, gespecialiseerd in (experimentele) ambient-muziek. Dat Coates voor deze benadering kiest klopt goed met de film: de vaagheid en onzekerheid van de herinnering, de beperkte mate waarin we de ander uiteindelijk kunnen kennen... En de onzekerheid die Sophie heeft over wat zich in het hoofd van haar vader afspeelde - zoals het voor ons als publiek gissen blijft hoe het verhaal verder ging ná die vakantie…

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Gerelateerde podcast

Nieuwe Filmmuziek Op 4

Nieuwe Filmmuziek Op 4

Filmomschrijvingen met dank aan Cinema.nl

DE MEEST AANGRIJPENDE EN ONVERGETELIJKE SOUNDTRACKS ALLER TIJDEN

Wil jij op de hoogte blijven van de meest recente filmscores en samen met filmmuziekkenners en fans bepalen wat de absolute klassiekers zijn? Word dan nu lid van onze Facebookgroep. Daar kun je je luister- en kijktips delen en ook nog leuke filmmuziek weetjes opdoen. Wij zullen hier ook de nieuwste video's, tips en inspiratie met jullie delen.

Ja, ik meld me aan

Filmmuziek Top 100

De Filmmuziek Top 100, wat was het weer een feest! Van maandag 6 t/m vrijdag 10 maart hoorde je de meest aangrijpende en onvergetelijke soundtracks bij NPO Klassiek.

En traditiegetrouw sloten we af met de Filmmuziek Top 100 op vrijdag 10 maart!

🍿 Bekijk de lijst

🎬 Meer Filmmuziek

Ster advertentie
Ster advertentie