Podium

Filmcomponist Nicola Piovani geëerd voor zijn enorme oeuvre

NTR
foto: ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. Filmcomponist Nicola Piovani geëerd voor zijn enorme oeuvre

De Italiaanse componist Nicola Piovani ontvangt de Lifetime Achievement Award. De onderscheiding wordt aankomend najaar uitgereikt op World Soundtrack Awards 2023 in het Belgische Gent.

We kennen de muziek van bekroonde oorlogsfilm La vita e bella (1997) van Kaos, een poëtische film uit 1984 van de gebroeders Taviani over het negentiende-eeuwse Sicilië, en misschien ook nog van de Nederlandse film Het meisje met het rode haar (1981) over verzetsstrijder Hannie Schaft. Maar de naam van de componist is minder bekend: het gaat om de Italiaan Nicola Piovani. Hij schreef muziek voor meer dan 200 films en series. En daarvoor ontvangt hij nu een Lifetime Achievement Award. De onderscheiding wordt aankomend najaar uitgereikt op World Soundtrack Awards 2023 in het Belgische Gent.

Het is zeker niet zijn eerste prijs. Een van de grootste bekroningen kwam in 1999, toen hij met zijn muziek voor La vita è bella de Oscar voor Beste Muziek won én genomineerd werd voor een Grammy.

Over Nicola Piovani

De 75-jarige Nicola Piovani werd in Rome geboren en groeide uit tot een gerenommeerde pianist, dirigent en componist van muziek voor zowel film, theater als ballet (hij schreef muziek voor meer dan 200 films en series!). Hij werkte samen met belangrijke Italiaanse regisseurs en werd in 1979, na de dood van Nino Rota, de vaste componist van filmmaker Federico Fellini.

Ster advertentie
Ster advertentie