Componist

Nino Rota

foto: Keystone / ANPfoto: Keystone / ANP
 1. Componistenchevron right
 2. Nino Rota

Wie was Nino Rota?

Nino Rota was een Italiaanse filmcomponist. Hij heeft onder andere de soundtracks geschreven voor twee van de films uit de The Godfather-trilogie en voor veel films van de Italiaanse regisseur Federico Fellini.

Snelle weetjes:

 • Volledige naam: Giovanni Rota Rinaldi
 • Geboren: 3 december 1911, Milaan (Italië)
 • Overleden: 10 april 1979, Rome (Italië)
 • Partner: pianist Magda Longari
 • Kind: Nina
 • Bekendste soundtracks: War and Peace (1956), La Strada (1958), The Godfather I (1972), The Godfather II (1974), La dolce vita (1960) en Romeo and Juliet (1968).
 • Interessant: hij heeft 1 Oscar, 1 Golden Globe en 1 Grammy gewonnen, allemaal voor de muziek uit The Godfather II

Rota werd op 3 december 1911 geboren als Giovanni Rota Rinaldi in een muzikaal gezin in Milaan. Rota was een waar wonderkind. Hij schreef zijn eerste oratorium, L'infanzia di San Giovanni Battista, al op 11-jarige leeftijd en een jaar later trad hij al op in Milaan en Parijs. Hij studeerde aan de conservatoria van Milaan en Rome. Ook studeerde hij twee jaar in Amerika, waar hij een beurs ontving. Hij had niet alleen een compositie- en dirigentenstudie afgerond, maar ook een studie literatuur.

De stijl van Nino Rota

De componeerstijl van Rota was zeer gevarieerd. Hij schuwde zelfs de twaalftoonstechniek niet. Ook stond Rota erom bekend dat hij zijn eigen werk of dat van anderen graag citeerde in nieuwe werken. Het opvallendste voorbeeld is zijn gebruik van het Larghetto uit Dvořáks Serenade voor strijkers als een thema voor een personage in La Strada (1958) van de Italiaanse filmmaker Federico Fellini. Dat hij muziek ‘hergebruikte’ kostte hem een Oscarnominatie. De muziek in de eerste film van de The Godfather werd getipt voor een Oscar, totdat duidelijk werd dat de score bestond uit werk dat hij eerder had gebruikt en herzien. Overigens won Rota alsnog een Oscar met zijn muziek voor de tweede film van The Godfather-trilogie.

De vaste man van Fellini

Rota is vooral bekend geworden door zijn langdurige en intensieve samenwerking met Fellini. Toen Fellini in 1993 overleed, stond zijn vrouw erop om muziek van Rota te laten spelen op zijn uitvaart. Hoewel Fellini ooit bekende dat hij eigenlijk helemaal niet van muziek hield, had hij een diep respect en een grote liefde voor het werk van Nino Rota, met wie hij vanaf 1952 intensief samenwerkte. De samenwerking zou decennialang standhouden. Rota heeft nagenoeg alle producties van Fellini voorzien van muziek.

Quote

De meest waardevolle collega die ik ooit heb gehad, ik zeg het meteen en ik hoef niet eens te aarzelen, was Nino Rota. Tussen ons was er onmiddellijk een complete en totale harmonie. (…) Wij begrepen elkaar direct en volledig. Nino hoefde mijn films niet te zien. Sterker nog, hij viel tijdens de screenings vaak in slaap... en dan liet hij de beelden tien of twintig keer opnieuw afspelen om het tempo en het ritme ervan te voelen... wát er te zien was leek hem totaal niet te raken. Soms ging ik naast hem zitten aan de piano, vertelde hem over de beelden die ik wilde maken... en door zíjn creativiteit kon je het gevoel krijgen dat je zelf de muziek bedacht. Zo compleet en precies viel zijn muziek samen met de personages, de sfeer en de kleur van mijn film.”

Federico Fellini

Wist je dat...

 • Rota goed bevriend was met Igor Stravinsky?
 • zijn score van The Godfather II in de lijst ‘Beste filmscores aller tijden’ van The American Film Institute op de vijfde plek staat?
 • Rota talloze orkestwerken, piano-, kamer- en koormuziek heeft geschreven? Zijn muziek is uitgebracht op cd’s.

Gerelateerde podcast

Filmmuziek en foley

Filmmuziek en foley

Filmmuziek Top 100

De Filmmuziek Top 100, wat was het weer een feest! Van maandag 6 t/m vrijdag 10 maart hoorde je de meest aangrijpende en onvergetelijke soundtracks bij NPO Klassiek.

En traditiegetrouw sloten we af met de Filmmuziek Top 100 op vrijdag 10 maart!

🍿 Bekijk de lijst

🎬 Meer Filmmuziek

Ster advertentie
Ster advertentie