Podium
NTR

Talentvolle dirigent Klaus Mäkelä (28) wordt ook chef-dirigent in Chicago

foto: Concertgebouworkest/Marco Borggreve
  1. Klassiekchevron right
  2. Talentvolle dirigent Klaus Mäkelä (28) wordt ook chef-dirigent in Chicago

De 28-jarige dirigent Klaus Mäkelä gaat vanaf 2027 naast het Concertgebouworkest ook het Chicago Symphony Orchestra in de Verenigde Staten leiden. Het is uniek dat een dirigent op zo'n jonge leeftijd al op de bok staat van twee internationale toonaangevende orkesten.

Klaus Mäkelä is unaniem gekozen door het Chicago Symphony Orchestra (CSO) als nieuwe chef-dirigent. Volgens bestuursvoorzitter Jeff Alexander had Mäkelä in de twee keer dat hij met het CSO werkte een 'exceptionele connectie' met de musici. "Mäkelä is in staat om extreem ontroerende uitvoeringen af te leveren binnen een breed repertoire", aldus Alexander.

Zelf reageert Mäkelä vereerd: "Ik kijk ernaar uit om de musici beter te leren kennen de komende jaren en ben dankbaar dat we de tijd krijgen om onze relatie te verdiepen."

Mäkelä begint in Chicago én in Amsterdam in het seizoen 2027-2028, nadat zijn contracten bij de symfonieorkesten in Oslo en Parijs af zijn gelopen.

Algemeen directeur van het Concertgebouworkest Dominik Winterling brengt zijn felicitaties over namens het orkest. "Voor ons en voor Klaus is dat fantastisch nieuws, ook omdat wij altijd een goede band hebben gehad met het Chicago Symphony Orchestra en de concertzaal in Chicago, waar het Concertgebouworkest in 2019 nog heeft gespeeld."

Hans Haffmans spreekt met Dominik Winterling

Ster advertentie
Ster advertentie