Podium
NTR

Russische pianist Anatol Ugorski (80) overleden

foto: ANP KIPPA
  1. Klassiekchevron right
  2. Russische pianist Anatol Ugorski (80) overleden

De Russische pianist Anatol Ugorski is op 5 september overleden. Hij werd 80 jaar. Tot 1990 was hij in West-Europa de grote onbekende. De voormalige Sovjet-Unie had hem jarenlang gecanceld vanwege zijn liefde voor moderne muziek. Dit werd door het toenmalige regime gezien als een politiek protest. Hij werd verbannen en aangesteld als dirigent van een jeugdkoor.

In 1990 wordt zijn familie bedreigd door een antisemitische groepering. Ze besluiten Rusland te verlaten en zich te vestigen in Duitsland. En vanaf dat moment krijgt zijn muzikale carrière een enorme impuls.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Een jaar later komt zijn eerste album uit met de Diabellivariaties van Beethoven. Een technicus vroeg zich af waarom niemand deze man kende. Hij had nog nooit zoveel verschil gehoord tussen zacht en hard spelen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ugorski breekt internationaal door en in 1995 speelt hij op het Prinsengrachtconcert. In 1996 speelde hij ook in de NTR ZaterdagMatinee. Op het programma stond de complete Catalogue d'Oiseaux van Messiaen.

Een Trouw-recensent schreef daarover: “Zijn uitstraling bleek zo groot dat het publiek in Het Concertgebouw hele kwartieren lang muisstil aandachtig luisterde, een ongekende luxe in dit van hoest doortrokken gebouw.”

In Podium vertelde pianist Ralph van Raat over het uitgesproken pianospel van Ugorski. De cd-opname van de Catalogue d'Oiseaux wakkerde het vuur voor moderne muziek bij Van Raat stevig aan.

Ster advertentie
Ster advertentie