Podium
NTR

Zingen: in Tsjechië niet, maar in Duitsland wel

  1. Klassiekchevron right
  2. Zingen: in Tsjechië niet, maar in Duitsland wel

Donderdag 1 oktober berichtte De Volkskrant over een koor uit Leiden met negen corona-besmettingen in de gelederen, ondanks zorgvuldige maatregelen (aldus het koor). Is zingen toch riskanter dan gedacht?

In de uitzending van Podium van 1 oktober sprak Hans Haffmans erover met Daphne Wassink van het Koornetwerk Nederland. Zij vindt de risico’s beperkt.

Beluister het interview

Regels in Tsjechië en Duitsland

In Tsjechië denken ze daar anders over. Daar is live zingen - met meer mensen tegelijk - vanaf aanstaande maandag verboden, twee weken lang. Geen kooroptredens dus, geen opera’s of musicals. Instrumentale optredens mogen nog wel. De maatregel is onderdeel van een pakket in de strijd tegen het virus. ‘De noodtoestand’, noemt de Tsjechische regering het.

In Duitsland heerst een heel andere stemming. Daar wordt op 3 oktober dertigste dag van de Duitse eenheid gevierd. En dat kun je mooi doen door… te zingen. Onder de titel 3 oktober – Duitsland zingt klinken er door het hele land liederen. Er doen zo’n 350 koren, ensembles en kerkgemeenschappen mee, maar iedereen wordt opgeroepen aan te sluiten.

Ster advertentie
Ster advertentie