Podium

Koornetwerk: "Koren doen het goed, ondanks besmettingen in Leiden"

NTR
  1. Klassiekchevron right
  2. Koornetwerk: "Koren doen het goed, ondanks besmettingen in Leiden"

"Half Leids koor besmet, ondanks open ramen en volgen van coronaregels", schreef de Volkskrant op 1 oktober. Ze hadden twee ramen en drie deuren opgezet tijdens de repetitie, zaten op afstand van elkaar in een ruime, hoge zaal en hielden ook in de pauze afstand. Toch hebben in Leiden negen zangers corona gekregen na een repetitie van hun koor Populus Unus in Cantione.

Ze meldden het bij Koornetwerk Nederland, en vroegen om een onderzoek. "Fijn dat ze het ons hebben gemeld", zegt Daphne Wassink, voorzitter van het Koornetwerk Nederland. "Wij gaan nu onderzoek doen hoe dit kon gebeuren, en naar de veiligheid van de huidige regels. Over het algemeen doen koren het heel goed. We staan helemaal onderaan lijstjes van plekken waar mensen besmet worden.”

Het getroffen koor schrijft op de website: "Wij kunnen naar aanleiding van de melding van negen Covid-19 besmettingen in ons koor helaas niet ingaan op individuele verzoeken tot nadere toelichting van de situatie in onze oefenruimte. De omstandigheden zullen op korte termijn door de daartoe bevoegde instanties verder worden geanalyseerd. Indien dit leidt tot nadere aanscherping van de protocollen dan zal dat via de officiële kanalen worden gecommuniceerd."

Naschrift: de zangers hebben gelucht tijdens het repeteren, hierdoor zijn veel mensen besmet geraakt. Hun handelswijze was in strijd met het protocol. Wanneer er tijdens het zingen ramen en deuren openstaan leidt dit tot luchtstromen die het virus juist verplaatsen. Kijk hier voor het protocol van het RIVM.

Ster advertentie
Ster advertentie