Podium

Weinig eenduidigheid in ontheffingen 'regeling 30 toeschouwers'

NTR
  1. Klassiekchevron right
  2. Weinig eenduidigheid in ontheffingen 'regeling 30 toeschouwers'

1 oktober 2020

Voor steeds meer zalen in Nederland wordt duidelijk of ze meer dan 30 toeschouwers mogen toelaten. Maar het beleid verschilt per regio. Dat blijkt uit een overzicht dat de Theaterkrant bijhoudt.

Het kabinet kondigde maandag 28 september aan dat er maximaal 30 mensen samen mogen komen in binnenruimtes, om de corona-verspreiding in te dammen. De veiligheidsregio’s zouden echter ontheffing kunnen verlenen voor gebouwen die “van groot belang zijn voor de regio”. Koepelorganisatie Kunsten '92 pleitte eerder voor een collectieve ontheffing voor alle zalen in Nederland. Die komt er dus niet.

In de regio's Brabant Zuidoost (Eindhoven) en Friesland, krijgen alle zalen ontheffing die zich aan de RIVM-regeling houden, zoals het hanteren van 1,5e meter afstand. In Midden- en West-Brabant, met onder meer Tilburg en Breda, is de grootte van de zaal bepalend. Regio Utrecht heeft op 1 oktober 16 zalen ontheffing gegeven, waaronder TIvoliVredenburg. En in Zeeland, Den Haag en Rotterdam wordt de 30-personen maatregel niet gehandhaafd, totdat er een besluit is genomen. Voorwaarde is wel dat de zaal de RIVM-maatregelen naleeft. Het meest strikt is de regio Brabant-Noord, met daarin Den Bosch. Daar zijn geen ontheffingen toegekend.

Al eerder werd bekend welke zalen in de regio Amsterdam ruimere mogelijkheden krijgen.

Ster advertentie
Ster advertentie