Podium
NTR

Daniel Barenboim

foto: Christophe Simon / AFPfoto: Christophe Simon / AFP
  1. Klassiekchevron right
  2. Daniel Barenboim

Op 15 november wordt pianist Daniel Barenboim 80. Daarom staan we in Podium stil bij zijn mooiste opnamen.

Daniel Barenboim wordt in 1942 geboren in Buenos Aires. Hij krijgt een tijd pianoles van zijn vader. Op zijn 7e geeft hij zijn eerste openbare optreden. Niet veel later vertrekt het gezin uit Argentinië en vestigt zich in Israël. In 1952 gaat Daniel naar Wenen, waar hij orkestdirectie studeert bij Igor Markevitch. Hij gaat in Parijs in de leer bij Nadia Boulanger (contrapunt en harmonie), maar hij concentreert zich vooral op zijn pianospel: zijn dirigeer-ambities komen op een lager pitje te staan. Barenboim geeft in die jaren veel concerten als pianist, waaronder in Londen, Parijs en New York. Door die concerten wordt de status van de tiener als uitzonderlijk musicus gevestigd. Als dirigent werkt hij in de beginjaren voornamelijk samen met het English Chamber Orchestra, waar hij ook chef-dirigent wordt. Hij neemt met dat orkest onder meer pianoconcerten van Mozart op.

Maandag

Wolfgang Amadeus Mozart - Pianoconcert nr.14

Gouden Opnamen: Daniel Barenboim - maandag

In 1967 treedt hij in het huwelijk met cellist Jacqueline du Pré, die voor hem Joods werd. De twee speelden vaak samen - Daniel Barenboim op de piano of op de bok. Met violist Pinchas Zukerman vormen zij een pianotrio – dat onder meer de pianotrio’s van Beethoven heeft opgenomen. Als bij Du Pré de ziekte Multiple Sclerose wordt gediagnostiseerd, moet zij haar carrière als cellist stopzetten. Het huwelijk met Du Pré blijft in stand tot haar dood in 1987, maar tijdens haar ziekte heeft Barenboim een verhouding met Elena Basjkirova, met wie hij 2 buitenechtelijke kinderen heeft. Een jaar na de dood van Jacqueline du Pré trouwt Barenboim met Basjkirova.

Dinsdag

Ludwig van Beethoven - Piantrio nr.7 "Erzherzogstrio"

Gouden Opnamen: Barenboim - dinsdag

Begin jaren ’70 dirigeert hij zijn eerste opera’s, en 1982 maakt hij zijn debuut bij de Bayreuther Festspiele, waar hij vaak terugkeert. In 1992 wordt Barenboim chef-dirigent de Staatsoper Unter den Linden in Berlijn. Hij wordt in 2000 “chefdirigent voor het leven” van de Staatskapelle Berlin.

Woensdag

Gustav Mahler - Symfonie nr.7

Gouden opnamen: Daniel Barenboim - woensdag

Aan het begin van zijn carrière heeft Barenboim veel te danken aan Otto Klemperer. Samen namen zij in de jaren ’60 de pianoconcerten van Beethoven op. Barenboim was – jong als hij was – opgewassen tegen de ervaren Beethoven-dirigent Otto Klemperer.

Donderdag

Ludwig van Beethoven - Pianoconcert nr.3

Gouden opnamen: Daniel Barenboim - donderdag

Het leven van Daniel Barenboim is ook bepaald door de ontmoeting die hij begin jaren ’90 had met Edward Said. Hij deelde met Barenboim zijn visie op de toekomst van het Midden-Oosten. Barenboim zet zich vanaf dat moment in voor een vreedzame oplossing in het Israëlisch-Palestijns conflict. Samen met Said richt hij in 1999 het West-Eastern Divan Orchestra op – een orkest dat bestaat uit Palestijnen, Israëli, Egyptenaren, Syriërs etc.

Vrijdag

Richard Wagner - Tristan und Isolde - Vorspiel

Wolfgang Amadeus Mozart - Hoboconcert met Cristina Gómez Godoy

Barenboim was ook regelmatig in Nederland te horen. Zo speelde hij regelmatig in de serie Meester Pianisten. In 2018 kwam hij na 50 jaar weer terug naar De Doelen in Rotterdam. Hij speelde tijdens het inauguratie-weekend van chef-dirigent Lahav Shani, een protegé van Barenboim, bij het Rotterdams Philharmonich Orkest. De twee hebben een sterke band. In 2021 was Barenboim weer te gast in Rotterdam.

Ter gelegenheid van zijn 80e verjaardag is een aantal cd’s uitgekomen. Begin oktober kondigde Barenboim aan tijdelijk te stoppen met optreden, vanwege zijn slechte gezondheid. Hij hoopt snel weer hersteld te zijn, zodat hij weer het podium kan betreden, maar een tijdschema is geeft hij daar niet voor.

Ster advertentie
Ster advertentie