Podium
NTR

De mooiste opnamen van altviolist Nobuko Imai

foto: Marco Borggrevefoto: Marco Borggreve
  1. Klassiekchevron right
  2. De mooiste opnamen van altviolist Nobuko Imai

Op zaterdag 18 maart wordt altviolist Nobuko Imai 80. In de jaren ’70, ‘80 en ’90 reisde zij de hele wereld over als solist, kamermusicus en docent. Nu zij bijna 80 is, geeft zij nog steeds wereldwijd les. Deze week staan wij in Podium stil bij haar mooiste opnamen.

Jeugd en opleiding

De Japanse altviolist Nobuko Imai werd in 1943 geboren in Japan. Wanneer zij precies viool ging spelen, dat weet ze niet meer. Imai herinnert zich niet veel van de periode voor haar 10e verjaardag. De oorlog lag nog vers in het geheugen en haar moeder wilde dat Nobuko Imai een ambacht zou leren, zodat ze wat geld voor de familie kon verdienen. Zij oefende 3 uur per dag met haar moeder – wat erg lang is voor zo’n klein kind. Toen zij 15 was, werd zij toegelaten aan de Toho Gakuen School of Music in Tokyo. In die tijd was het voor violisten verplicht ook altviool te spelen. En dat moest zij dus ook. Dat was haar eerste kennismaking met de altviool, maar ze was zich op dat moment nog niet bewust van de mogelijkheden en de schoonheid van de altviool. Dat kwam pas toen zij de aanvoerder van de altviolen van het Bosten Symphony Orchestra hoorde spelen tijdens het festival in Tanglewood. “Ik wist niet dat de altviool zo hetzelfde kon klinken als de menselijke stem,” zei zij later in een interview. Vanaf dat moment wilde zij altviolist worden, maar ze was bang dat ze te klein was, maar de aanvoerder stelde haar gerust. Pas een paar jaar later besloot zij definitief voor de altviool te kiezen.

Maar daarvoor moest zij wel in het buitenland gaan studeren. Nobuko Imai werd toegelaten aan Juilliard School of Music en aan Yale – twee prestigieuze opleidingen.

Carrière

Na haar studie kwam zij in het Vermeer Quartet terecht. Ze leerde een Nederlandse man kennen en woonde jaren in Nederland. Als kamermusicus werkte zij samen met onder meer Martha Argerich, Heinz Holliger, Mischa Maisky en András Schiff. Als solist was zij te horen met de grote orkesten: de Berliner Philharmoniker, de Wiener Philharmoniker en het Concertgebouworkest bijvoorbeeld.

Ze ontving meerdere onderscheidingen en componisten schreven werken voor haar. De Japanse componist Toru Takemitsu bijvoorbeeld. Zijn altvioolconcert “A string around autumn” is voor Imai gecomponeerd. Zij bracht het stuk ook in première in 1990. Ze maakte meer dan 30 opnames voor verschillende labels.

Nobuko Imai is nog steeds als docent actief en reist daarvoor naar Japan, Nederland en Genève, waar zij momenteel woont. Op zondag 19 maart wordt haar verjaardag in het Concertgebouw gevierd met een groot “Viola Fest”. Leerlingen van Nobuko Imai (onder wie Thimoty Ridout) spelen voor haar. Er zijn helaas geen kaarten meer te krijgen voor dit concert.

Maandag

Pjotr Iljitsj Tsjaikovski - Souvenir d'un lieu cher
Hector Berlioz - Harold en Italie

Gouden opnamen: Nobuko Imai - maandag

Dinsdag

Robert Schumann - Märchenbilder

Gouden Opnamen: Nobuko Imai - dinsdag

Woensdag

Guillaume de Machaut - Motet No. 23. Felix Virgo
Wolfgang Amadeus Mozart
- Strijkkwintet nr.4

Gouden Opnamen: Nobuko Imai - woensdag

Donderdag

Johann Sebastian Bach - Suite voor cello nr.3
Toru Takemitsu - Altvioolconcert "A string in Autumn"

Gouden Opnamen: Nobuko Imai - donderdag

Vrijdag

Franz Schubert - Vierde en vijfde deel uit Forellenkwintet
Nobuko Imai (altviool), Chi-Chi Nwanoku (contrabas) & Trio Fontenay

Nobuko Imai met 4e en 5e deel uit het Forellenkwintet van Schubert

Ster advertentie
Ster advertentie