Podium

The [Uncertain] Four Seasons in het Avondconcert

NTR
foto: NTR
  1. Klassiekchevron right
  2. The [Uncertain] Four Seasons in het Avondconcert

In het Avondconcert klinkt vanavond een bijzondere versie van Vivaldi's Vier jaargetijden. Mediakunstenaar Tim Devine en componist Hugh Crosthwaite maakten nieuwe versies die wereldwijd verschillen ten opzichte van het origineel afhankelijk van hoe erg het klimaat op de plek van uitvoering verandert.

Tijdens de klimaatweek besteden verschillende radioprogramma's aandacht aan het klimaat en klassieke muziek. Het Avondconcert doet ook mee met een bijzonder concert op dinsdag 9 november. In De Vier Jaargetijden verklankte Antonio Vivaldi de vier seizoenen. En dan vermoedelijk de seizoenen zoals ze waren aan het begin van de 18e eeuw. Maar het klimaat verandert. Dat zette Devine en Crosthwaite aan het denken: hoe zou Vivaldi’s muziek klinken in 2050? Het resultaat is The [Uncertain] Four Seasons.

De Amsterdamse versie wordt uitgevoerd door het Radio Filharmonisch Orkest onder aanvoering van violist en solist Nadia Wijzenbeek. Astronaut en klimaatambassadeur André Kuipers en Beitske de Jong nemen je mee in het stuk en leggen uit hoe het veranderde klimaat invloed heeft op wat je hoort.

In het Radio 1-programma Spraakmakers nam Beitske de luisteraars alvast mee in de muziek. Bekijk het fragment hieronder terug.

Beitske de Jong over de vier seizoenen van Vivaldi

Ster advertentie
Ster advertentie