Podium
NTR

Klimaatweek op Radio 4

foto: Karsten Würth Unsplash
  1. Klassiekchevron right
  2. Klimaatweek op Radio 4

Naar aanleiding van de klimaattop in Glasgow die momenteel gaande is, staan verschillende programma's op Radio 4 ook stil bij het klimaat. En natuurlijk draait het daarbij om de combinatie met klassieke muziek.

Het weer, de seizoenen en de natuur, ze spelen allemaal een rol in talloze klassieke composities. Van barokke vogels die tsjilpen in composities van Vivaldi, tot de Catalogue d'oiseaux van Messiaen, de woeste golven van de oceaan in Chopins Étude op.25, nr.12, of de dansende sneeuwvlokken in Tsjaikovski's ballet De notenkraker, de natuur is niet weg te denken uit de muziek en daarmee is ook het klimaat van belang.

Met steeds meer aandacht voor het klimaat in de maatschappij, is het niet verwonderlijk dat componisten en musici van nu zich daar ook steeds meer mee bezighouden. Zo zijn orkesten en solisten zich steeds vaker bewust van de ecologische voetafdruk van hun internationale tournees. En componisten vragen met nieuwe werken aandacht voor het klimaat.

Tijdens de Klimaatweek besteden programma's als Podium en het Avondconcert aandacht aan de verschillende perspectieven die het klimaat en klassieke muziek aan elkaar verbindt, van logistieke gevolgen voor orkesten tot nieuwe composities.

Ster advertentie
Ster advertentie