Podium
NTR

Een brede blik op zomerfestivals

foto: Rachel Pouwer
  1. Klassiekchevron right
  2. Een brede blik op zomerfestivals

In een fijne sfeer en met een beetje geluk volop zon, genieten van je favoriete muziek. Zomerfestivals zijn niet weg te denken in Nederland. Er is al een festival bezig en er komen er nog heel wat aan. We laten je zien wat je niet mag missen. En wat je als thuisblijver bij NPO Klassiek in de Zomeravondconcerten kunt beluisteren.

Eigenlijk begint een goed festival op een bijzondere locatie. Tijdens het festival Klaterklanken zijn er bijvoorbeeld intieme concerten op landgoederen door heel Nederland. Ook Wonderfeel is een mooi voorbeeld. Alle concerten van dat festival zijn om en nabij buitenplaats Schaep en Burgh in 's Graveland. Je bent de gast in prachtige natuur. Je moet dan ook niet raar opkijken als je tijdens de muziek ineens wordt opgeschrikt door de alarmroep van een overvliegende zwarte specht.

Hoewel in Amsterdam natuurlijk al veel concerten worden gegeven, staan bij het Grachtenfestival de locaties centraal waar normaal gesproken geen muziek klinkt. Op vlonders in een gracht bijvoorbeeld, in een kerk of in een buurtcentrum. Nikola Meeuwsen is dit jaar artist in residence. Ook kasteel Twickel bij Delden is een voorbeeld van een geweldige locatie. Daar klinkt tijdens het Stiftfestival afwisselende kamermuziek.

Jong muzikaal talent

Over het algemeen wil je musici horen die je niet ook al op andere podia hoort. Tijdens de Gelderse Muziekzomer geven ensembles van het Nationaal Jeugdorkest (NJO) concerten. Je hoort jong muziektalent tussen de tussen de 18 en 26 jaar samen met bekende namen. Zo treedt pianist Nikola Meeuwsen op met violist Wouter Vossen in een Beethoven-programma en soleert Kalina Vladovska in het Percussion Concerto van Joey Roukens.

Ook tijdens het Delft Chamber Music Festival speelt jong toptalent mee. Tijdens het Jonge Meesters Concert hoor je jonge talenten die zij aan zij spelen met internationale topmusici. Op het programma staat prachtige kamermuziek van Mendelssohn en Sjostakovitsj.

Onbekend repertoire

Op een festival maak je soms ook kennis met repertoire dat je eigenlijk niet kent. Zo kun je je tijdens de Zeister Muziekdagen onderdompelen in allerlei strijkkwartetten. In de editie van dit jaar hoor je bijvoorbeeld onbekende kwartetmuziek van Schulhoff, Hindemith en Enescu. En dat door ensembles als het Jerusalem Quartet en Schumann Quartett.

Je hoort niet alleen kamermuziek tijdens festivals. Bij Opera Nijetrijne klinkt de onbekende opera Armida van Salieri. Het festival belooft een geheel eigen kijk op het originele verhaal te geven.

Tijdens het Festival Oude Muziek komt de top van de oudemuziekwereld naar Utrecht. Zo gaat William Christie The Fairy Queen van Purcell dirigeren en komen Christina Pluhar en Marco Beasley langs met muziek uit de Italiaanse barok.

Naar de radio luisteren

Mocht de festivalsfeer niks voor je zijn, thuisblijven kan ook. NPO Klassiek is op verschillende festivals aanwezig om daar opnames te maken. Bijvoorbeeld bij Wonderfeel op zaterdag 22 juli. In een rechtstreeks verslag hoor je muziek van onder andere Rembrandt Frerichs, PRJCT Amsterdam, het Amstel Quartet, Quirine Viersen en Vincent van Amsterdam. Verder schakelen we in bij concerten van het Delft Chamber Music Festival, de Zeister Muziekdagen en het Grachtenfestival. Ook het Festival Oude Muziek staat natuurlijk op de planning.

Verder zijn er ook nog heel wat concerten van internationale festivals te beluisteren. Zoals de BBC Proms, het Granada Festival en Verbier Festival. Kijk voor de complete programmering op de pagina van het Zomeravondconcert.

Welke zomerfestivals?

Festival Zeeland klassiek, 30 juni t/m 9 juli, Lees meer
Klaterklanken, Baarn, Overveen, Olst, Rozendaal, 8 t/m 23 juli, Lees meer
Aurora Festival, Noord Nederland, 19 t/m 28 juli, Lees meer
Wonderfeel, ’s-Graveland, 21 t/m 23 juli, Lees meer
Delft Chamber Music Festival, 28 juli t/m 4 augustus 2023, Lees meer
Gelderse Muziekzomer, 28 juli t/m 12 augustus, Lees meer
Via Musica, Flevoland, 10 t/m 13 augustus, Lees meer
Grachtenfestival, Amsterdam, 11 t/m 20 augustus, Lees meer
Wagner4daagse, Heilige Landstichting, 10 t/m 13 augustus, Lees meer
Zeister Muziekdagen, 12 t/m 26 augustus, Lees meer
Opera Nijetrijne, 15 t/m 28 augustus, Lees meer
Stiftfestival, Twente, 19 t/m 27 augustus 2023, Lees meer
Batenburg Baroque Festival, 25 t/m 27 augustus, Lees meer
Festival oude Muziek Utrecht, 25 augustus t/m 3 september. Lees meer

Interactie met musici

In Podium sprak Hans Haffmans met muziekjournalist en fervent festivalbezoeker Maartje Stokkers over muziekfestivals. "Ik hou erg van een festival met een volle programmering. Dan kan je je van ochtend tot avond onder te dompelen in muziek, met masterclasses, korte optredens op onverwachte plekken, en dan ’s avonds nog een groot concert. De bijzondere locaties van concerten zorgen er bovendien voor dat de luisterervaring extra bijzonder is. Musici moeten soms meer hun best doen in een minder gunstige akoestiek, waardoor het publiek nog geconcentreerder luistert."

Ster advertentie
Ster advertentie