Podium
NTR

Brodsky Quartet

foto: Sarah Cresswellfoto: Sarah Cresswell
  1. Klassiekchevron right
  2. Brodsky Quartet

Het Brodsky Quartet viert dit jaar het 50-jarig jubileum. Het ensemble viert dat onder meer met een nieuwe cd, met daarop het Strijkkwintet van Schubert, met de Nederlandse cellist Laura van der Heijden. In afwachting van die nieuwe cd, blikken wij in Podium terug op de mooiste opnamen van het Brodsky Quartet.

Het Brodsky Quartet is in 1972 opgericht en gevestigd in het Verenigd Koninkrijk. Het ensemble bestond toen uit een aantal schoolvrienden, die het leuk vonden samen te spelen. Het viertal speelde samen in een jeugdorkest en na afloop van de wekelijkse repetitie gingen zij nog even door in kwartetformatie. De eerste optredens waren voor ouders, familie, vrienden en buren. Het kwartet ontwikkelde zich en deed ook mee aan concoursen. Het ensemble won de eerste prijs in de categorie Kamermuziek bij het National Festival of Music for Youth. Het kwartet ging als groep studeren aan het Royal Northern College of Music in Manchester.

Het ensemble meer dan 3000 concerten gegeven in de mooiste zalen en op de belangrijkste podia ter wereld. In 1982 werd het kwartet uitgenodigd te spelen tijdens het Benjamin Britten Memorial Concert en later speelden zij ook tijdens de 80e verjaardag van tenor Peter Pears, die groots gevierd werd bij het Aldeburgh Festival.

Het kwartet bracht meer dan 60 opnamen uit, waarvoor het ensemble diverse prijzen ontving. Het Brodsky Quartet nam bijvoorbeeld alle strijkkwartetten van Franz Schubert, Ludwig van Beethoven, Benjamin Britten en Dmitri Sjostakovitsj op. Naast het geijkte repertoire, heeft het ensemble ook nauw samengewerkt met componisten Harrison Birtwhistle, Peter Maxwell Davies en Witold Lutoslawski.

De naam Brodsky verwijst naar violist Adolf Brodsky, een gepassioneerd kamermusicus en primarius van twee Brodsky Quartets, begin 20e eeuw. Edward Elgar droeg zijn strijkkwartet aan één van die twee kwartetten op.
In de loop der jaren heeft het Brodsky Quartet een aantal wisselingen in de bezetting ondergaan. Van 2007-2018 speelde de Nederlandse violist Daniel Rowland in het Brodsky Quartet. Tweede violist Ian Belton en cellist Jacqueline Thomas spelen al sinds de oprichting in 1972 in het Brodsky Quartet.

Maandag

Fritz Kreisler - Strijkkwartet

Gouden opnamen: Brodsky - Maandag

Dinsdag

Ottorino Respighi - Strijkkwartet

Gouden Opnamen: Brodsky - dinsdag

Woensdag

Edward Elgar - Strijkkwartet

Gouden Opnamen: Brodsky - Woensdag

Donderdag

Copland - 2 stukken voor strijkkwartet (nr.1) en Antonín Dvorák - Amerikaans Strijkkwartet

Gouden Opnamen: Brodsky - Donderdag

Ster advertentie
Ster advertentie