Componist

Benjamin Britten

foto: ANPfoto: ANP
  1. Componistenchevron right
  2. Benjamin Britten

Wie was Benjamin Britten?

Benjamin Britten was een belangrijke Britse componist uit de twintigste eeuw.


Eigen koers

Benjamin Britten liet zich niet zo gemakkelijk in een hokje plaatsen en vaarde zijn eigen koers. Hij schreef muziek voor zeer uiteenlopende genres; zijn oeuvre reikt van vocale muziek en opera's via orkestmuziek en filmmuziek tot religieuze muziek en kamermuziek. Met traditionele middelen componeerde hij amusante, ontroerende en indringende muziek.

Vakman

Britten was een ware vakman. Niet alleen beheerste hij feilloos de techniek van het componeren, hij beschikte ook over een indrukwekkende hoeveelheid kennis van oude muziek. Veel historische muziek gaf hij uit, waarbij zijn aandacht vooral uitging naar het werk van Henry Purcell. Ook was Britten actief als dirigent en als pianist, waarbij hij onder andere de vaste begeleider was van tenor Peter Pears.

Goed voorbeeld

Benjamin Britten werd op 22 november 1913 geboren in Lowestoft, Groot-Brittannië. Daar verwierf hij kennis en deed hij ervaring op bij belangrijke leermeesters als Frank Bridge, John Ireland en Arthur Benjamin. Britten zelf was op zijn beurt ook leermeester van velen. Zo richtte hij in 1947 The English Opera Group op, met als doel het uitvoeren van kameropera's. Een jaar later inspireerde hij velen met het door hem zelf opgerichte Aldeburgh Festival. Op 4 december 1976 overleed Benjamin Britten in Aldeburgh.

foto: Wikimedia Commons

Benjamin Britten in 1968.

Ster advertentie
Ster advertentie