Podium
NTR

Gemeente Den Haag onderzoekt problemen cultuurcomplex Amare

foto: ANP/Koen van Weel
  1. Klassiekchevron right
  2. Gemeente Den Haag onderzoekt problemen cultuurcomplex Amare

De Haagse gemeenteraad heeft een enquêtecommissie ingesteld om onderzoek te doen naar het bouwproces van cultuurcomplex Amare. Sinds de opening in 2021 zijn een aantal problemen nog steeds niet opgelost.

In 2021 werd het nieuwe cultuurcentrum Amare in Den Haag feestelijk geopend. Op de plek waar ooit de Dr. Anton Philipszaal staat was een nieuwe concertzaal verrezen. Een prachtig onderkomen voor het Nederlands Dans Theater, het Koninklijk Conservatorium en het Residentie Orkest. Maar nu het een tijd in gebruik is, blijken de problemen uit de begindagen nog altijd niet opgelost. En dat voor een complex dat zo’n 223 miljoen euro heeft gekost.

Problemen voor het Residentie Orkest

De Haagse gemeenteraad heeft daarom een aantal maanden geleden een enquêtecommissie ingesteld om onderzoek te doen. Sven Arne Tepl, directeur van het Residentie Orkest, werd vorige week door de commissie gehoord. In een verslag van Omroep West werden de volgende problemen benoemd:

  • de deur bij het podium is te klein waardoor de vleugel niet van het podium kan;
  • geen beweegbare podiumvloer;
  • repetitieruimte is te klein voor het voltallig orkest;
  • te hoge huurprijs.

Foutloos is onmogelijk

Volgens Tepl is het onmogelijk dat zo'n groot en complex project foutloos wordt opgeleverd. "Je hebt met zoveel verschillende partijen te maken: een wisselend gemeentebestuur als opdrachtgever, een architect, een bouwer, de verschillende partijen (orkest, conservatorium en dansgezelschap) met ieder hun eigen eisen.
Er is voortdurend discussie en verschillende interpretaties van de afspraken of contracten. Het is in dit geval ook nog het grootste cultuurcomplex van Nederland: 52.000 vierkante meter."
Met de enquête wil de gemeente alle partijen horen om het hele proces te bestuderen. Tepl merkt op dat er tijdens dit onderzoek niet naar een specifieke schuldige wordt gezocht, maar dat iedereen z’n verhaal doet om er met elkaar van te leren.

Negatief in het nieuws

De directeur van het Residentie Orkest vindt het vervelend dat Amare door middel van de enquêtecommissie nu zo negatief in het nieuws komt, maar hij realiseert zich tevens dat dat erbij hoort. Hij wil vooral benadrukken dat het heel goed gaat met de bezoekersaantallen van het orkest: veel jonge mensen, veel diversiteit en mooie projecten. En de zaal klinkt geweldig.

Wat kunnen toekomstige projecten als deze hiervan leren?

Advies van Tepl: "Kijk goed naar je contractvorm. Laat elke partij precies benoemen wat hun specifieke eisen zijn. Maar voor de rest: gewoon doen! Er was best kritiek toen we begonnen aan de bouw, maar uiteindelijk is iedereen trots op wat er staat!"

Wat hoop je dat de uitkomst van de enquête zal zijn?

"Dat de bouwers nog de puntjes op de i zetten en dat de gemeente ons financieel blijft steunen zodat we verder kunnen bouwen aan muziek in de stad."

Hans Haffmans sprak met Sven Arne Tepl over de enquête en de oplossing.

Sven Arne Tepl over Amare

Ster advertentie
Ster advertentie