Podium
NTR

Zalen in nieuw cultuurcomplex Amare verzakt

foto: ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. Zalen in nieuw cultuurcomplex Amare verzakt

Cultuurcomplex Amare in Den Haag kampt met bouwkundige problemen, ruim vijf maanden na de officiële opening. Dat meldt Omroep West. Twee van de zalen zijn verzakt: de concertzaal en de conservatoriumzaal.

Het gaat om enkele millimeters. Volgens de directeur van Amare, Jan Zoet, valt het zakken van de zalen "absoluut binnen marges die controleerbaar zijn. We hebben nu geen signalen dat het nog steeds doorzakt."

Hij geeft wel toe dat door de verzakking sommige deuren niet meer dicht kunnen. Tot nu toe kon dat worden opgevangen door een deel van de vloerbedekking weg te halen of de vloer bij te schuren. Maar dat is natuurlijk een tijdelijke oplossing.

De zalen in Amare zijn akoestisch geïsoleerd ten opzichte van de rest van het gebouw. Volgens een woordvoerder heeft de verzakking te maken met trillingsdempers tussen de zalen en de fundering. Die vervormen meer dan verwacht. Dit zou zijn gebleken uit onderzoek door de Gemeente Den Haag en bouwcombinatie Cadanz. Daarom worden ze vervangen voor stijvere dempers of wordt "de oplegging gefixeerd", zo meldt Amare. "Er is geen enkel gevaar voor veiligheid van gebruikers of bezoekers. Het probleem wordt de komende zomer hersteld en er zullen geen gevolgen zijn voor de akoestiek en programmering."

Sommige gemeenteraadsleden zijn er niet gerust op. Lesley Arp van de SP reageerde bij Omroep West: "Jan Zoet doet alsof er geen vuiltje aan de lucht is. Mocht het zo zijn dat die verzakkingen niet beheersbaar zijn, dan willen wij heel graag weten wat de gevolgen daarvan zijn en wie daarvoor gaat opdraaien", zegt Arp. "Want wij hebben al genoeg gelapt voor dit hele gebeuren."

De bouw van Amare kostte in totaal 223 miljoen euro.

Ster advertentie
Ster advertentie