Podium

Choreograaf Marco Goecke ontslagen nadat hij recensent besmeurde met hondenpoep

NTR
foto: Nederlands Dans Theater / Rahi Rezvani
  1. Klassiekchevron right
  2. Choreograaf Marco Goecke ontslagen nadat hij recensent besmeurde met hondenpoep

De Duitse recensent Wiebke Hüster schreef kritische woorden over de premièrevoorstelling In the Dutch Mountains door het Nederlands Dans Theater: "Bezoekers worden gek én gaan dood van verveling." Dat was niet naar de zin van choreograaf Marco Goecke. Hij besmeurde haar gezicht met hondenpoep.


Update 16 februari: de Staatsopera van Hannover heeft balletdirecteur Goecke ontslagen. Op donderdag 23 februari maakt het Nederlands Dans Theater bekend dat zij hun samenwerking met Goecke beëindigen.

Poep van trouwe teckel Gustav

Marco Goecke nam zijn teckel Gustav mee naar een voorstelling door de Hannover Staatsopera, waar hij ook werkt. Volgens Duitse media verzamelde hij vlak voor het incident de uitwerpselen van zijn hond in een zak. Goecke zocht de recensent op in de foyer tijdens de pauze. Na een woordenwisseling en beschuldigingen smeerde hij de zak uit over haar gezicht.

Er is die avond nog aangifte gedaan door Hüster. De Staatsoper van Hannover biedt excuses aan en legt een toegangsverbod op aan Goecke. Het operahuis eist excuses van Goecke en heeft hem tot die tijd geschorst.

Ontslag door Hannover Staatsopera en Nederlands Dans Theater

Goecke heeft gereageerd dat hij geschrokken is van zichzelf, maar biedt geen excuses aan. "Ik weet dat 99 procent van de dansprofessionals in dit land zich al jaren extreem gekwetst voelt door deze vrouw. Ik denk dat de keuze van dit middel niet geweldig is", zegt hij.

Op donderdag 16 februari werd bekend dat de Hannover Staatsopera heeft gebroken met Marco Goecke. Een woordvoerder van de kunstinstelling zegt dat de twee partijen dit samen overeen zijn gekomen. Goecke dient het lopende contract niet meer uit.

Op donderdag 23 februari maakt het Nederlands Dans Theater (NDT) bekend dat zij de samenwerking met de Duitse choreograaf Marco Goecke opschorten. Dat maakte het gezelschap bekend in reactie op een open brief van ruim vijftig cultuurcritici. Het komend seizoen zal hij geen nieuw werk meer creëren voor NDT. "We zullen het uitvoeren van Marco Goeckes bestaand repertoire, gemaakt in samenwerking met de dansers en het team van NDT, voortzetten", aldus NDT.

De Frankfurter Allgemeine Zeitung, de krant waar Hüster voor schrijft, noemt de actie "een poging tot intimideren van onze vrijheid". In het redactionele commentaar geeft de krant aan dat het incident "laat zien wat er vaak gedacht en gezegd wordt binnen artistieke kringen over kritiek en critici".

Zelf oordelen?

De voorstelling In the Dutch Mountains blijft in februari te zien in Nederlandse theaters. De Nederlandse kranten waren overigens veel positiever, met vier en vijf sterren in de Volkskrant en Trouw.

Ster advertentie
Ster advertentie