Podium

Gouden opnamen van Georg Solti

NTR
foto: ANP Kippafoto: ANP Kippa
  1. Klassiekchevron right
  2. Gouden opnamen van Georg Solti

Op maandag 5 september is het 25 jaar geleden dat dirigent Georg Solti op 84-jarige leeftijd overleed.

Solti werd in 1912 geboren in Boedapest en studeerde daar aan de Liszt Academie bij Béla Bartók en Zoltán Kodály. Als 18-jarige kwam hij terecht bij het operahuis van Boedapest en maakte zijn dirigeerdebuut daar in 1938. Na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog zocht hij zijn toevlucht in Zürich, maar hij kreeg daar als dirigent geen voet aan de grond. Hij verdiende zijn geld als pianist.

In 1942 won hij een internationale pianowedstrijd in Genève. Na de oorlog werd hij dirigent van de Beierse Staatsopera in München, de Frankfurter Opera en de Royal Opera in Covent Garden. In 1972 kreeg hij het Brits staatsburgerschap en in hetzelfde jaar werd hij geridderd. Van 1969 tot 1991 was hij chef-dirigent van het Chicago Symphony Orchestra. Hij maakte het orkest bekend met de symfonieën van Anton Bruckner en hij zette het orkest weer op de kaart. In de jaren ’70 van het Orchestre de Paris. Van 1979-1983 was hij artistiek leider en chef-dirigent van de London Philharmonic Orchestra.
In 1966 werd zijn opname van Ring des Nibelungen-cyclus gelanceerd. Deze opname werd heel goed ontvangen.

In 1955 dirigeerde Georg Solti voor het eerst het Concertgebouworkest met op het programma 3 symfonieën. In november 1995 stond hij voor het laatst op de bok in het Amsterdams Concertgebouw.

Georg Solti won 32 Grammy Awards – meer dan wie ook in de geschiedenis van de Grammys.

Maandag

Richard Wagner - Meistersinger von Nürnberg - Vorspiel

Dinsdag

Anton Bruckner - Symfonie nr.6

Ster advertentie
Ster advertentie