Podium
NTR

Gouden opnamen van Eduard van Beinum

foto: De Nijs / ANPfoto: De Nijs / ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. Gouden opnamen van Eduard van Beinum

In Podium aandacht voor de gouden opnamen van Eduard van Beinum met het Concertgebouworkest.

Eduard van Beinum werd in 1900 geboren in Arnhem. Zijn familie was muzikaal: zijn vader was bassist, zijn grootvader dirigent en zijn broer speelde viool. Eduard van Beinum kreeg zelf ook al op jonge leeftijd viool- en pianoles. Na zijn studie was hij een veel gevraagd pianist – zowel al solist als begeleider.

In 1925 werd hij dirigent van de Zutphense Orkest Vereeniging en 2 jaar later werd hij dirigent van de Haarlemse Orkestvereniging. Die functie bekleedde hij tot 1931. Vanaf 1931 tot 1938 was hij tweede dirigent van het Concertgebouworkest naast Willem Mengelberg. Tijdens de oorlogsjaren was hij plaatsvervangend eerste dirigent en na de oorlog werd hij chef-dirigent van het Concertgebouworkest.

Van Beinum heeft na de oorlog ongelofelijk veel werk gedaan. Hij moest het orkest opnieuw opbouwen. In de oorlog zijn veel orkestleden vermoord in de vernietigingskampen. Hij heeft het orkest laten groeien, maar hij groeide zelf ook mee met het orkest. Van Beinum zette de tradities van Mengelberg voort. Zo dirigeerde hij jaarlijks de Matthäus Passion en hij dirigeerde regelmatig de symfonieën van Mahler. Hij introduceerde ook de symfonieën van Anton Bruckner in Amsterdam. Hij dirigeerde ook vaak muziek van Nederlandse bodem. Hij zette bovendien muziek van “entartete” componisten op het programma: werken van componisten die tijdens de Duitse bezetting niet gespeeld mochten worden.

Ook over de landsgrenzen werd hij steeds bekender. In 1945 werd het Concertgebouworkest met Van Beinum uitgenodigd het jaar daarop te spelen in Engeland op uitnodiging van the London Philharmonic Orchestra. Van Beinum dirigeerde het London Philharmonic Orchestra en in 1956 werd hij chef-dirigent van het Los Angeles Philharmnonic Orchestra.

Hij ontving Eredoctoraten van de Rutgers University in New Jearsy en van de Amsterdams Gemeente Universiteit.

Op 13 april 1959 stierf Van Beinum plotseling tijdens een repetitie met het Concertgebouworkest. Hij dirigeerde de Eerste Symfonie van Johannes Brahms.

Maandag 22 augustus

Wolfgang Amadeus Mozart - Pianoconcert nr.24 met Hans Henkemans

Dinsdag 23 augustus

Joseph Haydn - Symfonie nr.94 in G gr.t., "Surprise"

Woensdag 24 augustus

Wolfgang Amadeus Mozart - Posthoornserenade

Donderdag 25 augustus

Johannes Brahms - Symfonie nr.1

Vrijdag 26 augustus

Joseph Haydn - Symfonie nr.97

Ster advertentie
Ster advertentie