Panorama Zondag
KRO-NCRV

Het culturele landschap van Angela Maas

foto: Panorama Zondag
  1. Klassiekchevron right
  2. Het culturele landschap van Angela Maas

De liefde voor de geneeskunde is haar met de paplepel ingegoten. Maas’ vader was huisarts met een praktijk aan huis. Ze herinnert zich nog goed dat ze een keer last had van buikpijn en het hele weekend bij haar vader in de buurt bleef omdat het dan wel goed zou komen. Toen ze uiteindelijk toch naar het ziekenhuis moest was het duidelijk voor Angela: ze moest dokter worden.

Maas studeerde van 1974-1981 geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hier specialiseerde zij zich in de cardiologie. Daarna werkte ze onder meer in de Isalaklinieken in Zwolle en het Radboud UMC in Nijmegen. Ze is een voorvechter van het vrouwvriendelijker maken van de cardiologie. Ook pleit zij voor meer bewustwording van de andere symptomen van hartklachten bij vrouwen. In 2019 schreef zij 'Hart voor vrouwen', waarin zij specifieke hartklachten van vrouwen belicht.

Benieuwd naar de werken waar ze het over heeft tijdens de uitzending? Hieronder vind je een overzicht.

Kunstwerk 1: Kunst van Iris Pérez

Iris Pérez is geboren in Santo Domingo in de Dominicaanse Republiek. Hier studeerde zij kunst aan de National School of Fine Arts en de Autonomous University of Santo Domingo. Haar kunstwerken zijn erg gevarieerd. Ze maakt sculpturen, schilderijen, tekeningen, keramieken en performance art.

"Het werk van Pérez staat voor mij ook heel erg voor de verbinding tussen het hart en emoties."

Zie hier kunst van Iris Pérez

Kunstwerk 2: Le Deuxième Sexe van Simone de Beauvoir

Le Deuxième Sexe van Simone de Beauvoir is een essay uit 1949. De tekst wordt gezien als het beginpunt van de tweede feministische golf in Frankrijk. Het werk was erg controversieel toen het uitkwam. Zo besprak Simone de Beauvoir hoe vrouwen vrijheid moeten inleveren als ze zich compleet willen overgeven aan een huwelijk en kinderen.

"Ik zie haar als een vrouw die haar eigen koers durfde te bepalen. Ik las het toen ik op reis was in Griekenland. Het hielp me om mijn gedachten te vormen. Ik lees er nog wel eens stukken uit terug."

foto: Omslag: Erven J. Bijleveld

Kunstwerk 3: Het gedicht 'Autistisch' van Rutger Kopland

Rutger Kopland is een pseudoniem van Rutger Hendrik van den Hoofdakker (1934-2012). Hij was psychiater en één van de populairste dichter in Nederland. In veel van zijn gedichten komen thema's als sterfelijkheid of het dichtproces zelf.

"Dit gedicht raakt voor mij een gevoelige plek. Het beschrijft voor mij precies zoals het in werkelijkheid ook is. En als ik het dan moeilijk heb, dan lees ik het opnieuw."

Lees hier meer gedichten van Rutger Kopland

Kunstwerk 4: Klassieke muziek: String Quartets Nos 1 en 2 - Maarten Ter Hors

Maarten Ter Horst (1987) begon toen hij vijftien was met componeren. Zijn eerste werken waren muziekstukken voor viool en piano; de instrumenten waar hij het meest in contact kwam in zijn jeugd. Na een tijdelijke pauze begon Ter Horst in 2017 weer met componeren. Hieruit kwamen twee strijkkwartetten, die hij afmaakte tijdens de lockdown in 2020.

"Maarten Ter Horst is een ‘jonge man van nu’ en ik geef meteen eerlijk toe: ik ben niet altijd gecharmeerd van jonge moderne componisten. Maar van deze strijkkwartetten zou je helemaal niet denken dat het van nu is. Het zou ook een jonge Beethoven kunnen zijn."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie