Panorama Zondag
KRO-NCRV

Het culturele landschap van Eva Rovers

foto: KRO-NCRV
  1. Klassiekchevron right
  2. Het culturele landschap van Eva Rovers

Eva Rovers is kunsthistoricus, schrijver en mede-oprichter van het Bureau Burgerberaad. Ze schreef de bekroonde biografie van Helene Kröller-Müller en zette ook haar tanden in het levensverhaal van Boudewijn Büch. Maar tegenwoordig is haar blik vooral gericht op de toekomst waarin kwesties als het klimaat aandacht verdienen en de echte democratie weer hoogtij moet vieren. Daarom moeten juist burgers vaker worden geraadpleegd bij het oplossen van maatschappelijke vraagstukken. In haar boek 'Nu is het aan ons. Oproep tot echte democratie' vertelt ze hoe. Haar culturele landschap voert ons langs inspirerende klanken van Schubert, muziek van Nynke Laverman en een futuristisch boek.

KUNSTWERK 1: Der Tod und das Mädchen van Franz Schubert

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"Mijn laatste 2 boeken, over Büch en de democratie, heb ik dit geschreven met dit op de koptelefoon. Ik verdwijn helemaal in deze muziek wanneer ik schrijf."

Het strijkkwartet van Schubert klinkt sober; vol leed, spijt en berusting. Maar er klinkt ook een laatste opwelling van woede.

"Dan weer een versnelling en dan weer wat trager. Het neemt me echt mee en helpt me in mijn concentratie."

KUNSTWERK 2: Plant van Nynke Laverman

In dit album bevraagt zangeres Nynke Laverman de grens tussen mens en natuur.

"Zij is een ongelooflijke zangeres. Allereerst om haar veelzijdigheid. Maar zij bezit óók de gave om haar kunst in te zetten om iets te agenderen. Het is poëzie én activistisch eigenlijk."

Eva is eveneens activistisch. Zij was een tijd lang actief in de klimaatbeweging, maar richt zich nu vooral op de vernieuwing van de democratie. Met het oprichten van het Bureau Burgerberaad probeert Eva om burgers meer inspraak te geven in het klimaatbeleid en andere grote maatschappelijke vraagstukken.

Quote

Of ik Nynke ben, maar dan op papier? Poeh, dat zou ik een enorm compliment vinden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

KUNSTWERK 3: Het Parlement van de Bomen

Met deze installatie in het Amstelpark in Amsterdam stelt kunstenaar Elmo Vermijs de vraag hoe je bomen en stem kan geven. Zo ontstond de Rechtszaak in het park-de bomen spreken uit, waar gepleit werd om van bomen rechtspersonen te maken, om zo via het recht vervuiling en schade aan de natuur tegen te gaan.

chevron right
chevron right
foto: Stan Heerkens

"Dit is een heel bijzonder project. Zie het als een extreme vorm van omdenken. Want wat als bomen rechten zouden hebben, zoals mensen, bedrijven en aandeelhebbers dat nu wel hebben. Hoe zou de wereld er dan uitzien? Hoe zouden we rechtspreken en de economie inrichten?"

Eva speelde tijdens de rechtszaak bij de kunstinstallatie zelf ook mee. Als rechter. "Ik was een van de rechters en ik besloot - geen verrassing - dat bomen rechten zouden moeten hebben."

Quote

Je zag tijdens die rechtszaak dat mensen zich bewuster werden van bepaalde vraagstukken.

KUNSTWERK 4: The Ministry for the Future

foto: Orbit Books

"Dit boek speelt zich af in de niet al te verre toekomst. Het gaat over een vrouw die als Minister voor de Toekomst wordt aangesteld, en verantwoordelijk wordt voor de bescherming van toekomstige generaties. Zij moet vechten tegen systemen en dat wordt buitengewoon boeiend beschreven."

Het fictieve verhaal berust zich veel op de werkelijkheid. In korte hoofdstukken krijgt de lezer begrippen zoals biochain uitgelegd. Er wordt ook teruggeblikt op de werkelijke Parijs Akkoorden en COP conferenties.

Quote

"Dit maakt de problematiek van het klimaat invoelbaar.

Luister ook naar Panorama Zondag als podcast:

Panorama Zondag

Panorama Zondag

Ster advertentie
Ster advertentie