Panorama Zondag
KRO-NCRV

Het culturele landschap van Ronald Snijders

foto: Panorama Zondag
  1. Klassiekchevron right
  2. Het culturele landschap van Ronald Snijders

Het liefst zou Ronald Snijders zijn dwarsfluit aan zich vast binden, als een extra ledemaat. Zo sterk is hij vergroeid met het instrument dat hij 63 jaar geleden leerde bespelen.


In 1970 vertrok hij vanuit Paramaribo naar Delft om civiele techniek te studeren. Maar uiteindelijk koos hij toch voor de muziek. Ronald werd bekend vanwege zijn jazzy geluid en de kaseko-muziek. Hij werkte mee met klassieke orkesten, componeerde Surinaamse kinderliedjes en gaf zijn eigen interpretatie aan wereldmuziek. Hij schreef een Sranan Tongo straattaal lexicon ”Surinaams van de straat” en werd zowel in Nederland als in Suriname geridderd.

Benieuwd naar de werken waar hij het over heeft tijdens de uitzending? Hieronder vind je een overzicht.

Kunstwerk 1: Klassiek muziek: Maurice Ravel - Rapsodie Espagnole
"Dit stuk is een heel goed voorbeeld van wat ik leuk vind, wat ik artistiek aantrekkelijke muziek vind. Het heeft een hele leuke klankkleur en je kunt horen welke instrumenten spelen in plaats van dat alles versmelt tot een geheel. Je hoort dat het ergens over gaat. Het hoeft van mij niet een concreet onderwerp te zijn, maar dat gevoel dat het ergens over gaat vind ik belangrijk.
Er zit virtuositeit in, maar wel in dienst van wat Ravel en de musici willen uitdrukken."



Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Kunstwerk 2: slavernijmonument in Amsterdam (officieel: Nationaal monument slavernijverleden)
"Als ik aan het slavernijmonument denk, zie ik het hele proces. Van tot slaaf gemaakte tot echte vrije mensen met armen in de lucht. Dat maakt dat monument zo sterk. Deze beweging zie je veel bij mensen. Waarbij je bepaalde dingen van je weg moet werpen. Waarbij ik niet wil zeggen dat witte mensen automatisch vrij zijn. Zij hebben ook hun ketens in hun leven. Maar als zwarte wordt er meer lading op je gelegd."

Bekijk het kunstwerk

Kunstwerk 3: De dwarsfluit
"Het verbindt heden en verleden op een gigantische manier. Ik heb de fluit van mijn vader gekregen en vanaf mijn 15e heb ik hem overal ter wereld mee naartoe genomen. Hij gaat altijd met me mee. Het is een soort relikwie."

foto: Ronald Snijders

Kunstwerk 4: een schilderij van mij gemaakt door de Surinaamse Schilder Ray Daal
"Dit schilderij geeft mij in fantasievorm weer in de natuur van Suriname met een vogel op mijn schouder. Ik ben gek op de natuur, en mijn fluitspel heeft niet zelden vrije benaderingen van vogelgeluiden".


foto: Ray Daal

Ster advertentie
Ster advertentie