Musici
AVROTROS

Nicolas van Poucke

foto: Arend Schotfoto: Arend Schot
  1. Klassiekchevron right
  2. Nicolas van Poucke

Nicolas van Poucke (1992) begon op zijn zesde met pianolessen en maakte op dertienjarige leeftijd zijn debuut in Het Concertgebouw. Sindsdien is hij te gast in de bekende Nederlandse concertzalen en op podia in onder andere Duitsland, Frankrijk, Tsjechië, Groot-Brittannië, Canada en de Verenigde Staten.

Bekijk het optreden van Nicolas van Poucke in Musis

Kun je de video niet zien? Ga dan naar NPO Start of YouTube.

Beluister het Booster Klassiek-optreden

Nicolas komt uit een muzikale familie. Zijn ouders speelden allebei in het Radio Symfonie Orkest, moeder op altviool en vader als trompettist. Op 10 februari 2019 gaf Van Poucke een Chopin-recital in de Kleine Zaal van Het Concertgebouw, waardoor hij door tijdschrift De Nieuwe Muze beschreven werd als “een van de originele vrijdenkers onder de jonge pianisten”.

Met diverse orkesten vertolkte hij pianoconcerten van onder andere Mozart, Beethoven, Gershwin, Poulenc en Rachmaninov. In 2006 won hij zowel het Prinses Christina Concours als het Steinway Internationaal Piano Concours, in 2009 was hij laureaat van de European Union Piano Competition en in 2010 van de YPF Piano Competition. Na optredens in Het Concertgebouw, Royal Festival Hall London, Philharmonie Berlin, Philharmonie Essen en in landen als Cuba, Korea, Italië en Frankrijk; en onder leiding van niet de minsten: Jurjen Hempel, Conrad van Alphen, Roderick Cox en Roberto Beltran-Zavala, kwam in 2013 (tijdens het Grachtenfestival) zijn debuut-cd op de markt (onder eigen beheer): I believe in Bach, the Father, Beethoven, the Son and Brahms, the Holy Ghost of Music.

Als kamermusicus trad Nicolas op met onder andere Colin Carr, Christiaan Bor, Claudio Bohorquez, Marie-Elisabeth Hecker, Godfried Hoogeveen, Gil Sharon, Andreas Reiner, Igor Roma en Pavel Vernikov.

In 2019 bracht Nicolas bij label Gutman Records zijn Chopin Sonatas No. 2 & 3 uit. Het NRC: Van Poucke maakt indruk met een ronkende diepte.

Met zus Ella van Poucke (cellist) wordt ook nog regelmatig samengespeeld. Samen hadden zij het ambitieuze plan om in twee avonden alle werken voor cello en piano van Beethoven te spelen (Amsterdam Piano Series). Paul Witteman kreeg in Podium Witteman een voorproefje:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

En 2020 bracht nog meer: een prachtig Schumann-project voor TRPTK, Nicolas van Poucke – The Schumann Collection vol. l. Hieronder een voorproefje uit Podium:

In december 2020 maakte Van Poucke ook nog zijn debuut bij het Nederlands Kamerorkest met Beethovens Vierde pianoconcert.

Quote

Zijn elegante behendigheid is indrukwekkend, maar wat blijft naklinken is hoe hij het instrument betekenisvol laat spreken. Als hij de opstandige strijkers met de linkerhand licht pesterig nabootst bijvoorbeeld, voordat hij zijn kalmerende weerwoord influistert. Een ware dichtende musicus.

De Volkskrant

Nicolas studeerde onder andere bij Marlies van Gent, Henk Ekkel en bij David Kuyken aan het Conservatorium van Amsterdam. Ook genoot hij enkele lessen van Murray Perahia, Alfred Brendel en Martha Argerich en volgde hij masterclasses van Emanuel Ax, Dmitri Bashkirov, Jean Claude van den Eynden, Pascal Devoyon, Claude Frank, Gary Graffman, Maria Joao Pires, Menahem Pressler en Robert McDonald.

Ster advertentie
Ster advertentie