Interessant

Kerst op Radio en TV

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Klassiekchevron right
  2. Kerst op Radio en TV

Zoals ieder jaar hoor je ook in 2021 de mooiste klassieke kerstmuziek op NPO Radio 4. Zet je radio aan en haal de kerstsfeer deze maand in huis!

Live Kerstconcerten

Van Bachs Weihnachtsoratorium tot traditionele Christmas Carols, je hoort ze deze maand in de concertprogramma's op NPO Radio 4:

Vrijdag 17 december - 20:00 uur: AVROTROS Vrijdagconcert met Cappella Amsterdam en het Nederlands Kamerorkest o.l.v. Daniel Reuss in Bachs Magnificat en koormuziek van Johannes Brahms.

Zondag 19 december - 11:00 uur: Zondagochtendconcert met kerstliedjes en carols door de Kathedrale Koorschool St. Bavo en Koperblazers van het Concertgebouw Orkest.

Zondag 19 december - 13:30 uur: Zondagmiddagconcert - het Rotterdams Philharmonisch Orkest speelt Handels Messiah.

Woensdag 22 december - 20:00 uur: Avondconcert - Swingende kerstmuziek met Holland Baroque en het London Community Gospel Choir.

Donderdag 23 december - 20:00 uur: NPO Radio 4 Kerstconcert, rechtstreeks vanuit de Dom in Utrecht.

Vrijdag 24 december - 20:00 uur: AVROTROS Vrijdagconcert met de Cantate de Noël van Honegger.

Zaterdag 25 december - 14:00: Kerstmatinee: De laatste opname van Bernard Haitink en het Concertgebouworkest, met symfonieën van Mozart en Brahms. Met aansluitend een kerstconcert door Ensemble Ludwig, fluitist Lucie Horsch en de Nationale Kinder- en Jeugdkoren.

Zondag 26 december - 20:00 uur: Avondconcert met Bachs Brandenburgse concerten en Scandinavische kerstliederen door Det Norske Solistkor o.l.v. Grete Pedersen.

NPO Radio 4 Kerstconcert

Op donderdag 23 december om 20:00 uur is het weer zover: het NPO Radio 4 Kerstconcert i.s.m. AVROTROS, live vanuit de Domkerk in Utrecht. Het Groot Omroepkoor, leden uit het Radio Filharmonisch Orkest en solisten o.l.v. Benjamin Goodson laten je genieten van de mooiste klassieke kerstmuziek.

Helaas kan er vanwege de coronamaatregelen geen publiek bij zijn, dus luister of kijk mee via de webcast op deze pagina!

Kerstmatinee

Op Eerste kerstdag zou de traditionele Kerstmatinee van het Koninklijk Concertgebouworkest plaatsvinden, maar als gevolg van de coronarestricties is dat concert helaas geannuleerd. In plaats daarvan laten we de laatste opname horen die Bernard Haitink maakte met het Concertgebouworkest, met de Veertigste symfonie van Mozart en de Vierde symfonie van Brahms. Aansluitend klinkt het kerstconcert van de Nationale Koren met ensemble Ludwig en fluitist Lucie Horsch. De Kerstmatinee hoor je zaterdag 25 december vanaf 14:00 uur op NPO Radio 4.

foto: Pexels

Podcasts

Het is ook kerst in je podcast-app! Luister naar deze winterse podcasts van NPO Radio 4:

Messiah: de podcast

De Messiah van Georg Friedrich Händel is één van de meest uitgevoerde werken uit de klassieke muziekgeschiedenis. Het muziekstuk wordt vaak rond kerst uitgevoerd. Lex Bohlmeijer en dirigent en violist Johannes Leertouwer maakten een vierdelige podcastserie waarin ze de geheimen van de Messiah proberen te ontrafelen.

Beluister de podcast

Klassieke Kerstmysteries

Intrigerende en spannende verhalen rondom componisten en hun werk. Zitten er geheime codes in Brittens Ceremony of Carols en zorgde een Maria-verschijning voor de kerstmotetten van Poulenc? Ontdek het in de speciale kerstafleveringen van Klassieke Mysteries.

Beluister de podcast

De Klassieke Bibliotheek

Op 18 december staat in de podcast De Klassieke Bibliotheek de novelle "Weihnachtsoratorium" van Anke Kranendonk centraal, met daarbij de bekende muziek van Johann Sebastian Bach.

Beluister de podcast

Klassieke kerst (en nieuwjaar) op tv

Ook op televisie kleurt de programmering klassiek en kerstig:

Vrijdag 17 december - 20:30 uur, NPO 1: André Rieu Kerstgala in Maastricht. Violist André Rieu brengt met zijn eigen Johann Strauss Orkest en the Maastricht Dance and Skate Company traditionele kerstliedjes en romantische walsen.

Zondag 19 december - 11:05 uur, NPO 1: Christmas Classics. Bariton Sef Thissen presenteert de muzikale hoogtepunten van twee jaar Kurhaus Kerstconcert, met feestelijk repertoire van Bach tot Bing Crosby.

Zaterdag 25 december - 15:00 uur, NPO 2: Kerstmatinee. Een registratie van het Concertgebouworkest o.l.v. Klaus Mäkelä met Beethovens Zesde symfonie 'Pastorale' en La mer van Debussy.

Zondag 26 december - 14:55 uur, NPO 2: Omroep Max presenteert een kerstconcert o.l.v. Ton Koopman. Met het Amsterdam Baroque Orchestra & Choir en solisten in Bachs Magnificat en het Kerstconcert van Arcangelo Corelli.

Zaterdag 1 januari -11:15, NPO 1: Nieuwjaarsconcert vanuit Wenen. Walsend het nieuwe jaar in met de Wiener Philharmoniker o.l.v. Daniël Barenboim.

Zaterdag 1 januari - 18:50 uur, NPO 3: het altijd flitsende en verrassende Nieuwjaarsconcert van het Nederlands Blazersensemble (BNNVARA)

Ster advertentie
Ster advertentie