Funfact

Waarom krijg je kippenvel van muziek?

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Klassiekchevron right
  2. Waarom krijg je kippenvel van muziek?

Je kent het misschien wel: dat ene mooie moment in je favoriete muziekstuk of lievelingsliedje waar je kippenvel van krijgt - letterlijk. Met de 400 mooiste klassieke werken op een rij is de Klassieke Top 400 een aaneenschakeling van dit soort momenten. Maar waarom krijg je eigenlijk kippenvel van mooie muziek?

Onderzoek naar kippenvel door muziek

Onderzoekers van de University of Southern California ontdekten dat het niet alleen afhangt van de emoties die de muziek oproept. Het heeft vooral met je hersenen te maken. De onderzoekers maakten hersenscans van twintig studenten terwijl die naar muziek luisterden. De helft kreeg kippenvel, de andere helft niet. En wat bleek: van de studenten bij wie de rillingen over het lijf liepen, was de breinstructuur anders. Er zaten bij hen meer verbindingen tussen de auditieve hersendelen en de delen die emoties verwerken. Niet iedereen zal dus kippenvel krijgen van muziek.

Hoe krijg je kippenvel?

Maar waar komt kippenvel dan vandaan? Van oorsprong ontstaat kippenvel bij een sterke emotionele reactie, bijvoorbeeld angst. Je ziet het verdedigingseffect hiervan bij dieren: door kippenvel gaat de vacht overeind staan, waardoor ze groter en dus afschrikwekkender lijken. Maar de emotionele reactie op muziek kan dus zo intens zijn, dat die ook kippenvel veroorzaakt. Het bewijst maar weer eens hoe overweldigend muziek kan zijn.

Ster advertentie
Ster advertentie