Gezondheid

Erik Scherder legt uit: dit doet je favoriete muziek met je brein

KRO-NCRV
foto: ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. Erik Scherder legt uit: dit doet je favoriete muziek met je brein

Wat is nou echte kunst? Als het aan hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder ligt, is dat het brein. Hij kan er geen genoeg van krijgen en vertelde erover bij Panaroma Zondag. Ook vertelt hij wat jouw favoriete muziek doet met je brein.

Luister de uitzending hier.

Wonderlijke kunst

"Als je ernaar kijkt alleen al, als je de prachtige windingen ziet die aan de buitenkant zitten...", zegt Scherder. "Dan denk je: hoe is het toch mogelijk? Dat ons hele leven hierdoor bepaald wordt." Scherder noemt het brein een wonder. Het bepaalt onder andere ons denken, liefhebben, ruziemaken en slapen: een echt kunstwerk is het volgens hem. "Het is een fantastisch orgaan."

foto: ANP

Het brein

Lees hier meer over dit en de andere favoriete kunstwerken van Erik Scherder.

Het culturele landschap van Erik Scherder

Het culturele landschap van Erik Scherder

Vraag van een luisteraar

Eén van de luisteraars stelde in de uitzending de vraag: "Ik houd van allerlei verschillende soorten muziek. Hebben verschillende genres muziek een andere werking op de hersenen?" Volgens Scherder kan niet gezegd worden dat bijvoorbeeld Jazz een ander effect heeft dan hiphop, maar maakt het wel uit of iemand die muziek leuk vindt of niet. Waar je van houdt, is namelijk bepalend voor het effect op je brein.

Favoriete muziek en het brein

Scherder legt uit dat bij onderzoek naar verschillende genres muziek en het effect op de hersenen, een effect te zien was op de scan wanneer iemands favoriete genre gespeeld werd. "Dan zie je in het brein echt mooie gebieden actief worden." Deze gebieden zijn vaak onderdeel van het default netwerk. Dat is het netwerk - het woord zegt het al - dat eigenlijk niet zoveel doet, behalve als je tot rust komt. "En als je dus naar muziek luistert die je mooi vindt, dan gaat je mind wonderen, een beetje mijmeren", vertelt Scherder. Wanneer dit netwerk actief wordt, heeft dat hele positieve effecten voor je, vertelt Scherder. Dit is namelijk het netwerk voor creativiteit en voor nieuwe ideeën. "Die kun je mooi gaan opdoen als je naar je favoriete muziek luistert". Wanneer je de muziek niet zo mooi vindt, gebeurt dit niet zo snel, vertelt Scherder.

Meer weten over muziek en het brein? Erik Scherder gaf in het verleden een college in het Concertgebouw. Bekijk de korte versie hieronder.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Panorama Zondag
In Panorama Zondag kijkt Hans Smit elke week met een gast uit over diens culturele landschap. Waar liggen zijn voorkeuren op het gebied van kunst en cultuur? Hoe hebben die de kaart van zijn leven ingekleurd? Wat biedt energie, troost, plezier en bezinning... Vrij zicht, 360 graden rond, want wat achter ons ligt, is minstens zo belangrijk als waar we op uitkijken. Een goed gesprek aan tafel, met veel muziek. Elke zondag van 18.00 tot 20.00 uur op NPO Klassiek.

Ster advertentie
Ster advertentie