Diskotabel
NTR

Veertig jaar Diskotabel: 'voor mensen, door mensen'

foto: NTR
  1. Klassiekchevron right
  2. Veertig jaar Diskotabel: 'voor mensen, door mensen'

Aandacht voor nieuwe opnamen en een panel dat uitvoeringen van een belangrijk muziekwerk vergelijkt. Dat is in het kort de waar het in het radioprogramma Diskotabel om draait. Het blijkt een gouden formule te zijn, want dit jaar viert het programma het veertigjarige bestaan. Een verjaardag die op zondag 11 juni aanstaande met luisteraars wordt gevierd in TivoliVredenburg. Met presentator Lex Bohlmeijer blikken we nu vast terug.

Diskotabel is een begrip in de klassieke muziek. Al veertig seizoenen beoordeelt in dit radioprogramma elke zondagmiddag een wisselend panel van kenners en musici nieuwe opnamen, zonder dat ze weten wie ze horen. Reputaties werden gemaakt en gebroken in die jaren. Hoogtepunt is elke week de Vergelijking: drie uitvoeringen van één beroemd stuk. Welke opname grijpt de panelleden het meest bij de keel en waarom? En in de kantlijn ook altijd de achterliggende vraag: wat kan muziek voor ons betekenen?

Criteria voor mooi en lelijk

Voor presentator Lex Bohlmeijer ligt een deel van het succes bij de panelleden. “Ik geef het je te doen: commentaar leveren op iets wat je gehoord hebt, zonder enige voorkennis. De panelleden geven zich met hun liefde voor de muziek, ze geven zich bloot. Ze delen een schat aan ervaring en inzicht en passie en tegelijkertijd worden ze uitgenodigd om hun oordeel te funderen, om hun criteria voor mooi en lelijk te expliciteren.” Bohlmeijer bekent veel ontzag voor ze te hebben. “Ze doen dat vaak met een gedrevenheid en een vakkennis en een sterk gevoel voor taal, die ik in hoge mate bewonder. Dat maakt een uitzending van Diskotabel vooral ook uiterst leerzaam. Ik denk dat deze route naar inzicht past bij deze tijd en mede verklaart waarom het programma een warm onthaal vindt.”

Muziek voor mensen

Als Bohlmeijer terugkijkt ziet hij een duidelijke verschuiving in de toon van het programma. “Vroeger lag de nadruk op kennis, maar voor mij gaat het meer om passie,” zegt hij. “Dominant zijn niet meer de musicologen met hun wetenschappelijke blik, maar de musici zelf, met hun diepe ervaring. En dan maken we ook nog dankbaar gebruik van journalisten die daar ergens tussenin zitten. Voor mij is dit belangrijk. Muziek is iets van mensen, voor mensen en door mensen.”

TivoliVredenburg

Diskotabel viert zijn veertigste verjaardag, op zondag 11 juni, in TivoliVredenburg. Met live-optredens van het Delta Piano Trio, met in het panel violist Cécile Huijnen en pianist Camiel Boomsma, en andere panelleden die hun bijzondere kennis demonstreren. En uiteraard een Vergelijking waar dit keer ook het publiek aan mee mag doen. Wil je erbij zijn? Lees meer info op de website van TivoliVredenburg.

Deel je dierbare herinnering

Luister je wekelijks naar Diskotabel? En zijn er nog uitzendingen die je helder voor de geest staan? Stuur een e-mail naar diskotabel@ntr.nl.

Gerelateerde podcast

Diskotabel

Diskotabel

Ster advertentie
Ster advertentie