De Ochtend
KRO-NCRV

Primeur: jonge componist maakt deze muziek voor Prinsjesdag

foto: ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. Primeur: jonge componist maakt deze muziek voor Prinsjesdag

Het is bijna zover: Prinsjesdag. Speciaal voor deze dag krijgt een jonge componist de kans om een stuk te componeren. Bij De Ochtend hadden we alvast de primeur. Luister het hieronder.

Luister hier het gesprek met Jan Anthonie Bruijn. Vanaf 04:05 is het stuk Continuous Casting te horen.

De toekomst

"Toen ik voorzitter werd van de Eerste Kamer, heb ik het initiatief genomen om ieder jaar een jonge componist te vragen een stuk te componeren speciaal voor deze bijeenkomst", vertelt Jan Anthonie Bruijn. Dit jaar is dat Amarante Nat. Ze studeert aan het conservatorium in Den Haag. Nat heeft zich laten inspireren door Orlando di Lasso, met een stuk dat gaat over voorspellingen, omdat de troonrede daar ook over gaat. Het stuk heet Continuous Casting. "Het is een heel mooi stuk geworden: een hele interessante variatie van harmonie, ritme en tempo", zegt Bruijn.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De democratie leeft

"Ik denk dat het bijzonder is dat we sinds enkele jaren steeds weer een jonge componist kunnen vinden die bereid is om voor het Residentie Orkest een stuk te componeren", zegt Bruijn. "Zo zie je dat een fenomeen als Prinsjesdag voor jonge generaties heel inspirerend kan zijn. De democratie leeft echt."

De Ochtend
Een ochtendprogramma waarin toegankelijke, verrassende muziek centraal staat. Andrea van Pol en Hans Smit houden je daarnaast kort op de hoogte van het belangrijkste nieuws van de dag. Iedere dag van 7.00 uur tot 9.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie