De Ochtend
KRO-NCRV

Jongeren adviseren kabinet: arme gezinnen ook recht op pianoles

foto: Pixabay
  1. Klassiekchevron right
  2. Jongeren adviseren kabinet: arme gezinnen ook recht op pianoles

Het is vandaag Jongeren Prinsjesdag. Een idee van Unicef: jongeren gaan deze dag met Kamerleden in gesprek over zaken waar zij zich zorgen over maken. Armoede, klimaat en oorlogen zijn dit jaar centrale thema's. Met een eigen koffertje geven de jongeren advies aan de overheid. De 17-jarige Neha Lougi vertelde bij De Ochtend waar zij aan meewerkte.

Luister hier het gesprek terug

Belemmering ontwikkeling

In verschillende groepjes gingen de jongeren met de thema's aan de slag. Neha werkte mee aan het onderwerp armoede. "Wij hebben ons gefocust op buitenschoolse activiteiten, want wij vinden het heel belangrijk dat kinderen niet belemmerd worden in hun ontwikkeling", vertelt ze.

Dure hobby's

"Veel hobby's zijn best wel duur. Vooral piano- of vioolles", zegt Neha. Zowel de aanschaf van het instrument als de lessen zijn daardoor vaak niet toegankelijk voor gezinnen die weinig te besteden hebben. Jammer, vinden zij. "Want deze hobby's kunnen veel invloed hebben op wat je later wilt gaan doen in het leven. Muziek is voor mij persoonlijk iets waar ik heel veel plezier uithaal en geluk door ervaar. Veel andere jongeren hebben die kans nu niet", vertelt Neha. Daarom willen ze dit veranderen.

De regelingen die er nu zijn om gezinnen en jongeren in armoede te helpen zijn volgens deze jongeren niet genoeg om hier aan bij te dragen. "Gezinnen die het zwaar hebben om rond te komen, hebben andere dingen op hun prioriteitenlijstje staan dan pianoles bijvoorbeeld." Daarom moet er volgens de jongeren voor gezorgd worden dat dit voor iedereen toegankelijk wordt. Vanmiddag presenteren zij hun plannen aan de Kamerleden.

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan. Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie