De Ochtend
KRO-NCRV

Deze tentoonstelling brengt ode aan diversiteit

foto: Stedelijk Museum Vianen
  1. Klassiekchevron right
  2. Deze tentoonstelling brengt ode aan diversiteit

Man, vrouw of non-binair. De tentoonstelling Vianen M/V/X in het Stedelijk Museum Vianen toont werken over interseksuele modellen. Artistiek leider van de tentoonstelling, Werner van den Belt, vertelde erover bij De Ochtend.

Commotie vanwege blote borsten

De werken in de tentoonstelling zijn gemaakt door kunstenaar Jeroen Hermkens. Eerder maakte hij werken voor de tentoonstelling 'Ode aan de Beemstervrouw' in Purmerend. Rond deze presentatie ontstond vorig jaar veel commotie vanwege de blote borsten die te zien waren. Dat vonden de heren anno 2023 nogal opmerkelijk. "Ik zei toen: hang het maar op in Vianen", zegt Van Den Belt. Vervolgens bedachten Hermkens en Van den Belt dat dat ze eigenlijk meer dan dat moeten tonen: mannen, vrouwen en alles daartussenin.

M/V/X

Dat was dan ook de aanleiding voor de nieuwe tentoonstelling M/V/X. De tentoonstelling toont schilderijen, litho’s en beelden van keramiek en brons, gemaakt met verschillende technieken. Wie denkt dat er alleen maar bloot is te zien, heeft het mis. De tentoonstelling toont vooral veel diversiteit, zowel bloot als aangekleed. "We willen een volledig beelden schetsen van hoe mensen eruitzien", vertelt Van den Belt.

"Voor mij was het heel belangrijk dat de non-binaire personen niet geïsoleerd worden in de tentoonstelling", vertelt Van den Belt. "Het moet juist laten zien dat het heel normaal is. Daarom hangen er ook geen naambordjes bij." Op deze manier kan iedereen op zijn eigen manier kijken naar de stukken. "En laten wij ze daarmee in hun waarde", zegt Van den Belt. De boodschap van de tentoonstelling is dat het niet uitmaakt hoe je eruitziet.

Extra dimensie

Met de tentoonstelling wil het museum een extra betekenis toevoegen aan de Vrijstad Vianen. Vianen was in de zestiende eeuw niet alleen de eerste stad waar er vrijheid van godsdienst was, maar was ook even de enige plek in Nederland met een vrije drukpers. Met de tentoonstelling Vianen m/v/x voegt het museum daar nu een extra dimensie aan toe: vrijheid van gender.

De tentoonstelling Vianen M/V/X is nog te zien tot en met 29 oktober.

Meer informatie

De Ochtend
Een ochtendprogramma waarin toegankelijke, verrassende muziek centraal staat. Andrea van Pol en Hans Smit houden je daarnaast kort op de hoogte van het belangrijkste nieuws van de dag. Iedere dag van 7.00 uur tot 9.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie