De Ochtend
KRO-NCRV

Unieke tentoonstelling Cobra-beweging: 'Dit ga je nooit meer samen zien'

foto: Karel Appel, Vragende kinderen, 1951, Cobra Museum voor Moderne Kunst Amstelveen
  1. Klassiekchevron right
  2. Unieke tentoonstelling Cobra-beweging: 'Dit ga je nooit meer samen zien'

De revolutionaire Cobra-beweging bestaat 75 jaar. Om dit te vieren, is er in het Cobra-museum in Amstelveen een tentoonstelling te zien van deze groep kunstenaars die bekend stond om zijn grenzeloze en vrije ideeën. De naam van de tentoonstelling is dan ook: Grenzeloos en vrij. Gastconservator Maarten Bertheux vertelde erover bij De Ochtend.

Museumtip: Cobra 75: Grenzeloos en vrij

De Cobra-beweging

Na de oorlog was alle expressie weggevallen. Daarom zocht een groep kunstenaars in die tijd naar vernieuwing. Deze kunstenaars waren onder anderen Karel Appel, Constant en Corneille. Zij stelden een manifest op waarin ze de nieuwe vrijheid in de kunst zochten en ondertekenden dat in Café Notre-Dame in Parijs. De Cobra-beweging werd in 1948 opgericht. De naam Cobra was afgeleid van de steden waar de kunstenaars vandaan kwamen: Kopenhagen, Brussel en Amsterdam.

Deze beweging kwam niet helemaal uit de lucht vallen. Er waren al een aantal kunstenaars opzoek naar vernieuwing, vooral in Denemarken. Daar had je Helhesten, het hellepaard. Dit is vernoemd naar het kunstenaarscollectief dat tijdens de Tweede Wereldoorlog de Deense kunstscene en maatschappij wilde ontregelen.

Onbegrip

Hoewel het dus niet helemaal nieuw was, werd de cobra-beweging in die tijd niet meteen door iedereen omarmd of begrepen, vertelt Bertheux. "Er heerste toch ook een zekere behoudzucht na de oorlog, zowel in de politiek als in de kunst."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De tentoonstelling

In de tentoonstelling Grenzeloos en vrij is veel te zien, zegt Bertheux. Er worden zo’n 150 werken getoond, waarvan er 75 in bruikleen zijn van grote musea uit het buitenland. "Cobra kunst wordt getoond in een brede context", vertelt Bertheux. Vanaf Van Gogh (de 19e eeuw ) tot aan kunst van nu. Als voorbeelden noemt hij Jonathan Meese en Cecily Brown. Ook werken van schilders als Picasso en Cle worden getoond.

Uniek

Dat er in de tentoonstelling zowel nieuwe als oude werken te zien zijn, is heel bijzonder vertelt Bertheux. "Want je krijgt de werken nooit meer samen te zien." Op deze manier zie je goed wat er vooraf ging aan Cobra, wat er tijdens Cobra gebeurde en welke kunst er daarna kwam.

"Het zijn allemaal kunstenaars die naast Cobra getoond worden en het publiek de mogelijkheid geeft om al die vergelijkingen te maken." Dat maakt deze tentoonstelling volgens Bertheux uniek.

De tentoonstelling Grenzeloos en vrij is tot en met 8 oktober te bewonderen in het Cobra Museum voor moderne kunst.


Meer informatie

De Ochtend
Een ochtendprogramma waarin toegankelijke, verrassende muziek centraal staat. Andrea van Pol en Hans Smit houden je daarnaast kort op de hoogte van het belangrijkste nieuws van de dag. Iedere dag van 7:00 uur tot 9:00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie