Cultuur
KRO-NCRV

Dit is hoe kunst in Kröller Müller verweven is met de natuur

foto: Andy Holden, The Opposite of Time (A Social History of Egg Collecting) (still), 2017 | Kröller-Müller Museum
  1. Klassiekchevron right
  2. Dit is hoe kunst in Kröller Müller verweven is met de natuur

Het Kröller Müller Museum laat met de tentoonstelling Door de bomen het bos zien hoe het museum verweven is met de natuur. Vier kunstenaars laten in hun werk op verschillende manieren de verhouding zien tussen mens en natuur. Jannet de Goede, hoofd presentaties van het museum en samensteller van deze tentoonstelling, vertelde erover bij De Ochtend.

Museumtip: Kröller-Müller Museum

Door de bomen het bos

"We leven een beetje in verwarrende tijden met de klimaatcrisis: al die wirwar van meningen en oplossingen. Dan zien we eigenlijk door de bomen het bos niet meer. Vandaar de titel: Door de bomen het bos", legt De Goede uit.

Ruimte om na te denken

"Wij of de kunstenaars hebben natuurlijk ook geen oplossingen", zegt de Goede. "Maar de kunstenaars bieden ons wel ruimte om even te reflecteren en stil te staan bij waar we staan. Ze bieden ruimte om ergens over na te kunnen denken."

Vier kunstenaars

In de tentoonstelling zijn werken te zien van vier zeer verschillende kunstenaars. Andy Holden is een kunstenaar die kijkt en luistert naar vogels en Eija-Liisa Ahtila gaat min of meer in gesprek met de natuur. Julian Charrière onderzoekt de rol van het landschap in de kunst en Hans Op de Beeck stelt met zijn installatie klimaatveranderingen aan de orde.

The Settlement

Het werk van de laatstgenoemde kunstenaar heet The Settlement (indoor) en was min of meer de aanleiding van de tentoonstelling, legt De Goede uit. "Het is een aankoop die een lange aanloop heeft gehad. Het is een enorme installatie die zaalvullend is. Als je zo’n aankoop doet, wil je het kunstwerk uiteraard ook heel graag laten zien aan je publiek. Maar omdat het zo'n grote installatie is, moet je dat echt in de tijd plannen en dat hebben we op een gegeven moment gesteld op deze zomer."

Large Hans Op de Beeck The Settlement Indoor 2016 photo Marjon Gemmeke 1

foto: Kröller-Müller Museum/copyright artist: contact Pictoright/photo: Marjon Gemmeke

Large Hans Op de Beeck - The Settlement Indoor 2016 - photo Marjon Gemmeke

"Het kunstwerk is enorme plas met water waarin een verkleining van een Zuidoost-Aziatisch paaldorpje staat. En dan kun je als bezoeker op een tribune gaan zitten en gaan kijken naar een soort filmscène", zegt De Goede. "Dit roept vervolgens allerlei associaties op. Misschien wel aan een vakantie die je daar hebt gehad, maar misschien zet het je ook wel aan het denken over de zeespiegelstijging."

Meer informatie

De tentoonstelling Door de bomen het bos in het Kröller Muller in Otterlo duurt nog tot en met 15 september.

Meer informatie

De Ochtend
Een ochtendprogramma waarin toegankelijke, verrassende muziek centraal staat. Andrea van Pol en Hans Smit houden je daarnaast kort op de hoogte van het belangrijkste nieuws van de dag. Iedere dag van 7:00 uur tot 9:00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie