De Ochtend
KRO-NCRV

Waarom hardlopen met klassieke muziek zo'n goed idee is

foto: Pixabay
  1. Klassiekchevron right
  2. Waarom hardlopen met klassieke muziek zo'n goed idee is

Wat wordt dé zomersoundtrack van De Ochtend? Je hoort het aan het einde van deze week. Vandaag start de laatste week van de rubriek Zomergeluiden met een inzending van luisteraar Renske van Unnik. Al hardlopend luistert ze naar klassieke muziek. Met niet alleen een mooi geluid voor de soundtrack als gevolg, maar ook een goede tip. In dit artikel lees je waarom hardlopen met klassieke muziek zo'n goed idee is.

Luister hier het fragment terug.

Zomergeluiden
In de rubriek Zomergeluiden van De Ochtend hoor je typisch zomerse geluiden ingestuurd door luisteraars, aangevuld met muziek, uitgezocht door de muzieksamenstellers van De Ochtend.

Energiek en ontspannen

Wanneer je bezig bent met je workout, kies je misschien niet snel voor klassieke muziek. En ook in de sportschool staat dit meestal niet in de playlist. Jammer, want klassieke muziek en sport blijkt juist een goede combinatie.

Neurowetenschapper Jack Lewis heeft meerdere onderzoeken gedaan naar de relatie tussen klassieke muziek en sportprestaties. Gesteld wordt dat klassieke muziek tijdens het sporten voordelen biedt die andere genres niet bieden. Klassieke muziek kan namelijk niet alleen energiek zijn, maar ook ontspannen.

Energieke klassieke muziek verhoogt je snelheid, kracht en uithoudingsvermogen. Tegelijkertijd zorgt het ervoor dat je meer ontspannen bent. Je hartslag en bloeddruk verlaagt waardoor de workout minder zwaar voelt.

Luistertip: de podcast Fit op 4

Fit op 4

Fit op 4

Hartslag als beat

Volgens de onderzoeken van Lewis is het raadzaam muziek te kiezen die past bij je hartslag. Dus hoe intensiever de workout die je gaat doen, hoe sneller de beat van de muziek. Hierdoor wordt er een soort instructie aan je brein gegeven om meer energie te krijgen.

Vind je klassieke muziek ook nog eens heel leuk, dan zou het wel eens extra effect kunnen hebben. Van je favoriete muziek word je blij en krijg je meer energie. En omdat je er blij van wordt, kan de muziek ook verdovend werken. Bovendien is het überhaupt een goede afleiding: je bent minder gefocust op de verzuring.

Erik Scherder vertelde eerder al over de effecten van je favoriete muziek in het brein. Lees het hieronder.

De Ochtend
Een ochtendprogramma waarin toegankelijke, verrassende muziek centraal staat. Andrea van Pol, Hans Smit of Pieter van Nes houdt je daarnaast kort op de hoogte van het belangrijkste nieuws van de dag. Iedere dag van 7:00 uur tot 9:00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie