De Ochtend
KRO-NCRV

Waarom Drachten het paradijs van de nieuwe kunst werd genoemd

foto: Museum Drachten
  1. Klassiekchevron right
  2. Waarom Drachten het paradijs van de nieuwe kunst werd genoemd

Honderd jaar geleden maakte Drachten kennis met de vrijzinnige kunststroming dada die ook in de Friese plaats aan zijn einde kwam. Voor Museum Drachten een reden om er een tentoonstelling over te maken. Directeur Wybren Jorritsma vertelde erover bij De Ochtend.

Museumtip: Dada in Drachten

Dadaïsme

Het dadaïsme, of kortweg dada is een culturele beweging die tijdens de Eerste Wereldoorlog ontstond in Zwitserland. Het was een protestbeweging tegen de maatschappelijke orde. Dadaïsme drijft de spot met normen en waarden, waarbij de belofte van absolute artistieke vrijheid centraal staat. De beweging speelde geen rol in Nederland. Daarom startten dadaïsten een veldtocht door Nederland en die werd afgesloten in Drachten.

Doordat deze beroemde Dada-veldtocht 100 jaar geleden afgesloten werd in Drachten, is de plaats in een lijstje met grote internationale steden komen te staan die belangrijk zijn geweest voor de kunst, vertelt Jorritsma. "En dat is wel heel bijzonder. Dat was een reden voor ons om dat in een expositie terug te laten komen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Gebroeders Rinsema

De stijl is in Drachten bij elkaar gekomen via de Gebroeders Rinsema, vertelt Jorritsma. "Dat waren twee schoenmakers, die naast ambachtsmannen ook heel vooruitstrevend en kunstzinnig waren." De broers raakten in de nadagen van de oorlog bevriend met de kunstenaar Theo van Doesburg. "Cultuur moest een belangrijke rol spelen in het veranderen van Europa. De stijlbeweging was daarbij heel belangrijk en die kreeg voet aan de grond in Drachten", vertelt Jorritsma. Zij hebben dat in de praktijk gebracht in de museumwoning in Drachten.

Ein Paradies für die neue Kunst

Een andere revolutionaire kunstenaar, Kurt Schwitters, uit Hannover, kwam ook bij die heren Rinsema over de vloer en was onder de indruk van de woning en van Drachten. Hij noemde het: Ein Paradis für die neue Kunst. "Daarom is dat ook de titel van de expositie geworden", vertelt Jorritsma.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De tentoonstelling

"Er kwamen dus twee hele vernieuwende stromingen samen in Drachten. En die twee thema’s komen terug in de expositie met tijdgenoten van Schwitters", vertelt Jorritsma. Daarnaast zijn er ook werken van hedendaagse kunstenaars te zien die zich hebben laten inspireren door Dada. De blikvanger van de tentoonstelling is een grote installatie waar je in kunt stappen, in een ruimte met daarin afgedankte spullen uit Drachten. Als bezoeker kun je op deze manier het hele verhaal van Drachten ervaren, vertelt Jorritsma.

De tentoonstelling 'Ein Paradies für die neue Kunst' is tot en met eind september te bewonderen in Museum Drachten


Meer informatie

De Ochtend
Een ochtendprogramma waarin toegankelijke, verrassende muziek centraal staat. Andrea van Pol en Hans Smit houden je daarnaast kort op de hoogte van het belangrijkste nieuws van de dag. Iedere dag van 7.00 uur tot 9.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie