De Ochtend
KRO-NCRV

Studentenorkest opent academisch jaar met onverwachte muziekkeuze

foto: Pixabay
  1. Klassiekchevron right
  2. Studentenorkest opent academisch jaar met onverwachte muziekkeuze

Vandaag is de start van het academische jaar. En dat wordt vaak geopend met verschillende lezingen, omlijst met muziek. Zo mag bij de Radboud Universiteit in Nijmegen het Nijmeegs Studentenorkest Collegium Musicum Carolinum van zich laten horen. Dat doen ze met een onverwachte muziekkeuze, vertelt violist en bestuurslid van het orkest, Dagmawit Vollema, bij De Ochtend.

Studentenorkesten spelen bij opening academisch jaar

Samenwerking met studenten bigband

Normaal speelt het Nijmeegs studentenorkest alleen klassiek, maar voor vandaag maken ze een uitzondering. Ze werken namelijk samen met de studenten bigband Nijmegen en spelen daarmee naast het Radboud lied, twee house nummers. "Heel anders dan normaal, maar ook heel erg leuk", zegt Vollema.

Nieuwe leden

Nu het nieuwe academische jaar is begonnen, hoopt het orkest ook wat nieuwe leden aan te trekken.
Want niet alleen voor jeugdorkesten is het moeilijk leden te vinden, maar dat geldt ook voor studentenorkesten. Strijkers, die zijn er meestal wel genoeg, maar koperblazers en mensen die trombone spelen zijn een stuk lastiger te vinden, vertelt Vollema. Daar moeten ze soms echt naar op zoek.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ook voor de inkomsten moeten ze flink hun best doen. "Gelukkig lukt het ons nog het hoofd boven water te houden, maar dat is soms best even knokken." Bijvoorbeeld om subsidies binnen te halen. Het orkest geeft een paar concerten per jaar en daar trekken ze een vast publiek mee. Om geld binnen te halen, spelen ze bijvoorbeeld ook vaak met kleinere gezelschappen, bij een bruiloft bijvoorbeeld. Het liefst haalt het orkest op die manier geld op voor de vereniging, door muziek te maken, maar helaas is dat niet altijd genoeg, vertelt Vollema. Dus zetten de leden zich soms ook in om ander werk te verrichten om inkomsten te genereren, zoals het uitdelen van hesjes bij een hardloopwedstrijd of het ophalen van oud papier.

Het eerst volgende concert van het studentenorkest is in december. Dan spelen ze onder andere Symfonie nr. 2 van Brahms, met als gast pianist Ramon van Engelenhoven.

Meer informatie

De Ochtend
Een ochtendprogramma waarin toegankelijke, verrassende muziek centraal staat. Andrea van Pol en Hans Smit houden je daarnaast kort op de hoogte van het belangrijkste nieuws van de dag. Iedere dag van 7.00 uur tot 9.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie