De Ochtend
KRO-NCRV

100 jaar! Deze beroemdheden zaten in het oudste jeugdorkest ter wereld

foto: Pexels
  1. Klassiekchevron right
  2. 100 jaar! Deze beroemdheden zaten in het oudste jeugdorkest ter wereld

Het oudste jeugdsymfonieorkest van de wereld bestaat vandaag honderd jaar. Het Hofstads JeugdOrkest uit Den Haag werd in 1923 opgericht en had de afgelopen decennia zo’n 2500 leden. Het orkest bracht in die tijd ook veel beroemdheden voort. Eén van hen is dirigent Roland Kieft die het eeuwfeest organiseert. Hij vertelde erover bij De Ochtend.

Oprichting

De oprichter van het Hofstads JeugdOrkest is Tilly Smits. "Zij had haar diploma Onderwijskunst gehaald aan het Conservatorium en besloot: er moet een orkestje komen. Exact vandaag, 100 jaar geleden, was het eerste optreden in theater Diligentia", vertelt Kieft.

Kiefts eerste orkest

Lang geleden solliciteerde Kieft er zelf als dirigent, terwijl hij het nog niet was. "Ik ging er gewoon brutaal auditie doen, in 1980, en ik werd aangenomen. Het was mijn allereerste orkest. Toen ben ik als de sodemieter orkestdirectieles gaan nemen en ik heb toen 4 jaar lang het orkest gedirigeerd."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bekende leden

Kieft is niet de enige bekende die in het Hofstads JeugdOrkest heeft gezeten. Onder andere televisieproducent Reinout Oerlemans en schrijver Ilja Leonard Pfeijffer zaten in het Jeugdorkest. Ook bracht het orkest andere beroemde dirigenten voort, zoals Lawrence Renes en Lex Veelo. "Het is een mooie opspring geweest voor belangrijke mensen", zegt Kieft. En hopelijk blijft dat zo. "Het is zo mooi dat dit blijft bestaan. Aangezien er zoveel muziekscholen zijn opgeheven."

Meer weten over het Hofstads JeugdOrkest? Klik hieronder.

Meer informatie

De Ochtend
Een ochtendprogramma waarin toegankelijke, verrassende muziek centraal staat. Andrea van Pol en Hans Smit houden je daarnaast kort op de hoogte van het belangrijkste nieuws van de dag. Iedere dag van 7.00 uur tot 9.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie