De Ochtend
KRO-NCRV

Eindmusicals van start: 'Ieder kind moet gezien worden'

foto: ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. Eindmusicals van start: 'Ieder kind moet gezien worden'

De eerste schoolvakanties zijn begonnen, en op veel andere plaatsen loopt het schooljaar op z’n eind. Dat betekent dat het voor leerlingen die in groep acht zitten tijd is voor de jaarlijkse traditie: de eindmusical. Sander Geboers van Rep en Roer maakt teksten en muziek voor musicals. Hij vertelde erover bij De Ochtend.

Eindmusicals basisscholen barsten los

Eindmusical zorgt voor goede afsluiting

Volgens Geboers is de eindmusical erg belangrijk voor de leerlingen. "De kinderen gaan de school verlaten en daar hoort een stevig ritueel bij waarbij ze voor de laatste keer samen aan een project kunnen werken", vertelt hij. Volgens Geboers zorgt een musical er voor dat de kinderen deze periode goed af kunnen sluiten en klaar zijn om elkaar gedag te zeggen en naar de middelbare school te gaan.

Ieder kind moet gezien worden

Belangrijk bij zo’n musical is dat ieder kind aan bod komt, vertelt hij. Dat is volgens Geboers soms een moeilijke puzzel bij het maken. "Ieder kind moet gezien worden." Daarnaast moet er ook een mooi verhaal verteld worden en moet de musical vrolijke liedjes bevatten die de kinderen echt aanspreken. Dat zijn volgens hem de drie ingrediënten voor een goede eindmusical.

In de muscials proberen de makers ook actuele thema's aan bod te laten komen, vertelt Geboers. Zo bevat een musical die nu erg populair is op scholen, een verhaallijn over een kringloopwinkel met te weinig inkomsten. De helft van de winkel wordt verkocht aan een meneer die telefoons verkoopt met het antwoord op alle vragen. "Dat is een kleine knipoog naar chat GPT", zegt Geboers.

Geboers vertelt dat hij de musicals niet alleen maakt, maar ook komt kijken bij verschillende scholen wanneer ze het uitvoeren. In drie weken tijd probeert hij zoveel mogelijk scholen te bezoeken om te bekijken hoe het valt en zo leert hij weer voor het volgende jaar.

De Ochtend
Een ochtendprogramma waarin toegankelijke, verrassende muziek centraal staat. Andrea van Pol en Hans Smit houden je daarnaast kort op de hoogte van het belangrijkste nieuws van de dag. Iedere dag van 7.00 uur tot 9.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie