Avondconcert
NTR

Véronique Gens breekt een lans voor Reynaldo Hahn

foto: AFP / Jeff Pachoud
  1. Klassiekchevron right
  2. Véronique Gens breekt een lans voor Reynaldo Hahn

Sopraan Véronique Gens is een groot pleitbezorger van het Franse lied. Wereldwijd geeft ze recitals met de mélodies françaises op het programma. Daarnaast staat ze ook op de planken in grote operarollen. In het Avondconcert van woensdag 18 januari zingt ze een programma met liederen van Reynaldo Hahn.

Gens studeerde aan het Conservatorium van Parijs en kwam op jonge leeftijd terecht in het koor van Les Arts Florrissants, het barokensemble van William Christie. Ze groeide uit tot ware ster in de barokmuziek, waar ze meer dan een decennium successen aaneenreeg. Ze trad wereldwijd op met grote dirigenten en ensembles. Na haar focus op het barokrepertoire was Mozart aan de beurt en ook in zijn muziek blinkt Gens uit. Ze zong belangrijke rollen en bouwde solide internationale reputatie op.

Mélodie

Naast het klassieke repertoire richt Gens zich op wat Franse verstaan onder het genre mélodie, het Franse lied. Ze wijdt veel recitals aan de kunstvorm en toont zich een echte voorvechter. In een interview in dagblad Trouw verzuchtte ze dat Fransen slecht omgaan met hun cultuur. Volgens haar zijn mensen bang voor het Franse lied en kiezen programmeurs alleen voor grote namen. Voor Gens reden om ook cd’s en recitals te wijden aan een componist als Reynaldo Hahn, die in Frankrijk in de schaduw blijft staan van Debussy, Fauré en Ravel.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Hahn werd geboren in Venezuela en emigreerde als kind naar Parijs. Hij werd zanger, dirigent, muziekcriticus en werd ook een heuse socialite door zijn relatie met schrijver en intellectueel Marcel Proust. Hij schreef allerlei werken, maar het het bekendst werden zijn liederen. Hij schreef er meer dan honderd.

Samen met pianist James Baillieu laat Gens een selectie van die pareltjes horen tijdens een recital in de Arnhemse concertzaal Musis. Het Avondconcert zendt het concert live uit.

Ster advertentie
Ster advertentie