Album van de Week

Maurice Ravel: Cantates Pour Le Prix de Rome

foto: BIS Recordsfoto: BIS records
  1. Klassiekchevron right
  2. Maurice Ravel: Cantates Pour Le Prix de Rome

Orchestre National des Pays de la Loire en dirigent Pascal Rophé presenteren de vocale stukken die Maurice Ravel schreef als inzending voor de Grand Prix de Rome. Het zijn onbekende jeugdwerken waarin het orkest wordt bijgestaan door beroemde zangers als Véronique Gens en Michael Spyres.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Beluister het album via

Spotify Deezer Apple Music Qobuz


Maurice Ravel

Orchestre National des Pays de la Loire o.l.v. Pascal Rophé
Solisten: Janina Baechle, Julien Behr, Chœur de l’ONPL, Clarisse Dalles, Veronique Gens, Jacques Imbrailo, Sophie Koch, Mathys Lagier, Vannina Santoni, Michael Spyres
CD: Maurice Ravel: Cantates Pour Le Prix de Rome
Label: BIS 2582

foto: BIS records

Tussen 1803 en 1968 was het winnen van de zogenaamde Grand Prix de Rome het hoogste wat je kon bereiken aan de compositiestudies aan het Conservatorium van Parijs.
In de tijd dat Maurice Ravel er studeerde bestond de deelname uit het concours uit een eliminatieronde waar een fuga en een koorstuk voor moest geworden geschreven, gevolgd door een cantate in de vorm van een operascène.

De inzendingen werden beoordeeld door een jury die over het algemeen meer de voorkeur gaf aan expertise en conformisme dan aan originaliteit. Een beetje pech voor Ravel want zijn groeiende reputatie als lid van de avant-garde speelde hem daarmee parten. Het kan de verklaring zijn waarom hij uiteindelijk nooit die felbegeerde Premier Grand Prix won.

Op dit album staan alle vocale werken die Ravel componeerde als inzending voor de Prix de Rome. Vijf kortere zettingen voor koor en orkest en drie langere cantates. Deze stukken van de jonge Ravel zijn nooit zo populair geworden als zijn andere vroege werken, zoals Pavane pour une infante défunte, Jeux d'eau of het Strijkkwartet.
Ze zijn echter meer dan de moeite waard en verdienen meer bekendheid, vooral wanneer ze worden uitgevoerd door het Orchestre National des Pays de la Loire o.l.v. Pascal Rophé.

Ster advertentie
Ster advertentie