Album van de Week

Tine Thing Helseth - She Composes Like A Man

foto: LAWOfoto: LAWO
  1. Klassiekchevron right
  2. Tine Thing Helseth - She Composes Like A Man

Trompettist Tine Thing Helseth stimuleert girl power op haar nieuwe album She Composes Like A Man met arrangementen van muziek 13 vrouwelijke componisten.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

foto: LAWO

Beluister het album via

Spotify Deezer Apple Music Qobuz

Componisten: Grażyna Bacewicz, Lili Boulanger, Florence Price, Fanny Mendelssohn, Cécile Chaminade, Sally Beamish, Agathe Backer Grøndahl, Maria Theresia von Paradis, Clara Schumann, Joy Webb, Ruth Crawford Seeger, Mélanie Bonis en Ethel Smyth
Uitvoerenden: tenThing Ensemble
Album: She Composes Like A Man
Label:
LAWO

Tine Thing Helseth richtte zeventien jaar geleden het tenThing Ensemble op samen met negen vriendinnen. Een volledig vrouwelijk koperensemble met een boodschap: koper is voor iedereen, ongeacht je geslacht.

Op het album She Composes Like A Man staat muziek van 13 vrouwelijke componisten. De titel is geïnspireerd door een nogal lompe uitspraak van een criticus die de muziek van componist Ethel Smyth beschreef. Hij kwam niet verder met een loftuiting door te zeggen dat "ze componeert als een man".

Tine: "Een heerlijk provocerende uitspraak die een ironische glimlach van je gezicht tovert. Gelukkig is de wereld sindsdien wel een beetje veranderd."

Als een knipoog naar het verleden en inspiratie voor de toekomst, dit album bestaat uit werken (en arrangementen voor het ensemble) van Grażyna Bacewicz, Lili Boulanger, Florence Price, Fanny Mendelssohn, Cécile Chaminade, Sally Beamish, Agathe Backer Grøndahl, Maria Theresia von Paradis, Clara Schumann, Joy Webb, Ruth Crawford Seeger, Mélanie Bonis, en natuurlijk Ethel Smyth.

Voor Tine was het vroeger toen ze opgroeide volkomen normaal dat meisjes zowel trombone als tuba speelden, en voor haar voelde het spelen van trompet als het meest natuurlijke ter wereld. Echter, in de professionele muziekwereld was dit niet per se het geval. In veel landen is er nog een lange weg te gaan op het gebied van gendergelijkheid in de koperwereld.

Tine: "Het voelt ongelooflijk goed om met de andere muzikanten in tenThing te spelen. We vertrouwen elkaar. Zonder twijfel zijn vertrouwen en veiligheid enkele van de dingen die ik het meest waardeer wanneer ik muziek maak met anderen, en dit geldt voor het leven in het algemeen. She Composes Like A Man is een project dat veel voor me betekent. Het betekent veel voor ons."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Gerelateerde podcast

Muziek is een vrouwelijk woord

Muziek is een vrouwelijk woord

Ster advertentie
Ster advertentie