Actueel

Nieuwe televisieserie: Chazia & Puccini

  1. Klassiekchevron right
  2. Nieuwe televisieserie: Chazia & Puccini

Het nieuwe jaar gaat op NPO 2 van start met een nieuw tv-programma. In Chazia & Puccini onderzoekt Chazia Mourali het leven en werk van Giacomo Puccini. Ze is groot operaliefhebber en neemt de kijker mee in haar levenslange liefde voor Puccini’s opera’s.

Ze onderzoekt ook zijn werk en levensloop in het licht van de vrouwenemancipatie en #MeToo, omdat Puccini een vrouwonvriendelijke man zou zijn geweest.

In de voetsporen van Puccini

Operafanaat Chazia Mourali reist, 125 jaar na Puccini’s definitieve doorbraak met de première van zijn opera La Bohème, in zijn voetsporen om de kijker kennis te laten maken met zijn roerige leven en meeslepende muziek.

“Puccini is op dit moment de meest opgevoerde operacomponist ter wereld. Maar er zijn steeds meer critici die vinden dat Puccini’s opera’s niet meer in originele vorm zouden mogen worden opgevoerd vanwege hun seksistische en racistische karakter. Wacht zijn werk een zelfde toekomst als roofkunst, Zwarte Piet en standbeelden van koloniale leiders, of zwijmelt het publiek over een paar eeuwen nog steeds bij de dood van zijn vele vrouwelijke personages op het podium?”, vraagt Mourali zich af.

Droom die uitkomt

Mourali bezoekt onder andere Puccini’s privéhuizen en en voert gesprekken met zowel kenners als met de gewone man op straat, die tóch allemaal zijn opera’s mee kunnen neuriën. Mourali: “Ik ben voor deze serie letterlijk en figuurlijk in het hart van de Italiaanse opera gedoken, een jarenlange droom die uit komt. Ik wilde zo graag mijn liefde voor opera en voor Puccini delen met de kijker. En dat gaat hopelijk lukken dankzij deze prachtserie waarin we op de mooiste plekken zijn geweest om een buitengewoon boeiend levensverhaal te vertellen van iemand die tegenwoordig toch een beetje bekend staat als een ‘foute man’. Maar of dat helemaal terecht is, daarvoor moet je natuurlijk kijken…”

De vierdelige serie Chazia & Puccini start op zondag 3 januari om 19.30 uur bij de NTR op NPO 2. Kijk de eerste aflevering:

Ster advertentie
Ster advertentie