Actueel

De Beethovenweek op NPO Radio 4

 1. Klassiekchevron right
 2. De Beethovenweek op NPO Radio 4

Van maandag 15 tot en met vrijdag 19 juni staat NPO Radio 4 geheel in het teken van Ludwig van Beethoven. Van live optredens tot podcasts, van voorgelezen brieffragmenten tot een toplijst met het beste van Beethoven, je hoort het op NPO Radio 4 tijdens de Beethovenweek. Een overzicht van wat er allemaal te lezen, beluisteren en bekijken is.

Beethoven Top 30

Wat is volgens jou het beste van Beethoven? Je hoort het in de Beethoven Top 30 op vrijdag 19 juni van 9:00 tot 16:00 uur.

Bekijk de Beethoven Top 30

Brieven van Beethoven

Hoe leer je Beethoven het beste kennen? In zijn brieven! Van 15 t/m 19 juni hoor je in alle programma's fragmenten uit Beethovens brieven, ingesproken door Leopold Witte. Smekende liefdebrieven, boze brieven en interessante briefwisselingen met collega-componisten. Na uitzending zijn de brieffragmenten te beluisteren als podcast.

Beluister de podcast Beethovens Brieven

Beethoven luisteren

 • Tijdens de Beethovenweek draait De Klassieken dagelijks om 10:15 uur een complete Beethoven-symfonie. En om 11:00 uur de favoriete pianosonate van een jonge pianist:
  • Vrijdag 12 juni: Anna Fedorova
  • Maandag 15 juni: Yang Yang Cai
  • Dinsdag 16 juni: Ramon van Engelenhoven
  • Woensdag 17 juni: Lestari Scholtes
  • Donderdag 18 juni: Hannes Minnaar
 • Podium laat elke dag in de rubriek Gouden Opnamen een legendarische uitvoering van een werk van Beethoven horen. Ook wordt er dagelijks om 17:15 uur live geschakeld met concertzaal MuziekHaven in Zaandam om een fragment van het liveoptreden aldaar uit te zenden. Onder andere het Busch Trio, Hannes Minnaar en het Dudok Quartet treden op. Het gehele concert is steeds 's avonds te horen in het Avondconcert. Kijk hier voor de line-up.
 • In de uitzendingen van het AVROTROS Vrijdagconcert, Opera Live en het Avondconcert kun je elke avond genieten van live registraties van Beethovens muziek, van de opera Fidelio tot zijn late strijkkwartetten. En natuurlijk de opnames van de concerten in MuziekHaven.

Bellen met Beethoven

De Muziekfabriek belt elke dag met een Beethoven. Want wat blijkt: er leven nog allemaal Beethovens in België. De opa van dé Van Beethoven vertrok namelijk ooit vanuit het Belgische Mechelen naar het Duitse Bonn. Dus: Bellen met Beethoven!

Beluister de fragmenten

Ken jij een Elise?

In 4 de Middag kun je tijdens de Beethovenweek elke dag muziek aanvragen voor een Elise. Welke muziek zou jij willen opdragen für Elise?

Speel mee met Beethoven

Amateurmuzikanten en zangers opgelet: vanaf woensdag 17 juni kun je zelf meespelen met een gloednieuw arrangement van het beroemde Allegretto uit de Zevende symfonie van Ludwig van Beethoven. Een arrangement voor maar liefst 14 verschillende solo-instrumenten met pianobegeleiding, én een unieke 4-stemmige versie voor koor a capella. Je hoeft geen solist te zijn om zelf ook Beethoven te kunnen spelen.

Speel mee met Beethoven

Video: 5x favoriete pianosonates

Men neme een lege loods, vijf jonge pianisten, een vleugel en de opdracht: speel je favoriete pianosonate van Beethoven. Tijdens de Beethovenweek laten we online vijf videoregistraties zien van onder andere Hannes Minnaar, Ramon van Engelenhoven en Anna Fedorova.

Bekijk de video's

NPO 2 Extra

Ook het themakanaal NPO 2 Extra doet mee met de Beethovenweek:.

Zaterdag 13 juni

11:00 - Podium Witteman Extra. Met een interessante theorie over Beethovens herkomst, en Floris Kortie met zijn voorstelling Het jaar 250 na Beethoven.
12:00 - Het Concertgebouworkest speelt… Het Vioolconcert van Beethoven met Frank Peter Zimmermann onder leiding van Daniele Gatti.
12:45 - The Myth of Beethoven - His Life in Six Sonatas. Aflevering 5.
13:15 - The Myth of Beethoven - His Life in Six Sonatas. Aflevering 6.

Zondag 14 juni

10:50 - Podium Witteman Extra - Met Beethovens Derde symfonie, 'Eroica' door het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van Edo de Waart.
11:40 - The Beethoven Project - Balletvoorstelling op muziek van Beethoven.
13:50 - Living with Beethoven - Documentaire waarin dirigent Simon Rattle vertelt over de negen symfonieën van Beethoven.

Vanaf zondag 14 juni t/m zondag 28 juni zie je elke avond rond de klok van 20:00 uur én rond middernacht een pianosonate van Beethoven, uitgevoerd door Rudolf Buchbinder in The Great Hall of The Mozarteum te Salzburg. Op zondag 21 juni worden alle 32 sonates achter elkaar uitgezonden, van 09:50 in de ochtend tot 20:30 uur in de avond!

Ster advertentie
Ster advertentie