Fragment

Bachs cellosuites en de violone

  1. Fragmentenchevron right
  2. Bachs cellosuites en de violone

Eerder dit jaar bracht Lucia Swarts een (dubbel-) CD uit met de Cellosuites van Johann Sebastian Bach - niet vreemd om die stukken te beschouwen als de alpha en omega van de celloliteratuur. Toch zijn die stukken van Bach met de nodige raadselen omgeven. Een handschrift van Bach zelf hebben we niet. De honderden opnamen die je er van kan vinden verschillen soms hemelsbreed van elkaar. Of de stukken eigenlijk wel bestemd voor de cello zoals we die nu kennen is misschien ook nog de vraag. In deze uitzending een deel uit een vraaggesprek dat Aad van Nieuwkerk had met Lucia Swarts. Het hele vraaggesprek verschijnt in drie afzonderlijke delen op deze website (klik op 'nieuws'). En dan die violone, of basse de violon. Je zou het een voorloper van de cello kunnen noemen (Lucia speelt er de Vijfde Suite op), maar evengoed kun je 'm inzetten als milde en ingetogen vervanger van de contrabas, zoals Tony Overwater doet. Hoor zelf maar.

  • Trad. arr. Pande Shadov & Simon Trpceski: Metovo + Cije je ona devojce + Ibrahim Odza + Berance (Makedonissimo Quintet)
  • Johann Sebastian Bach: Suite voor cello nr 5 in c-klein BWV 1011, Prelude, Allemande, Sarabande (Lucia Swarts [basse de violon])
  • Tony Overwater: Abakua + Tony Overwater & Nizar Rohana & Haj Youssef & Maarten Ornstein: Furud (Madar Ensemble)
  • Skúli Sverrisson: Unfold (Gyda Valtysdottir)