Fragment

Uitreiking De Grote Poëzieprijs 2024

  1. Fragmentenchevron right
  2. Uitreiking De Grote Poëzieprijs 2024

Opium komt vanavond live vanuit Debatpodium Arminius in Rotterdam waar de winnaar van de Grote Poëzieprijs 2024, dé prijs voor de beste dichtbundel van het afgelopen jaar, bekend wordt gemaakt.

Annemieke Bosman presenteert het programma samen met jurylid en spoken word dichter Elten Kiene. Voorafgaand aan de bekendmaking van de winnaar worden de genomineerde dichters met hun bundels geïntroduceerd door actrice Johanna ter Steege en Strijkkwartet Het Agathe Ensemble in samenwerking met componist Saskia Venegas. Deze Rotterdamse muzikanten, verbonden aan het Batavierhuis, hebben speciaal voor de uitreiking poëtische composities gemaakt van de genomineerde bundels.

De vijf genomineerde bundels zijn:

Sunset industries, Jens Meijen (De Bezige Bij)

Indolente, Dewi de Nijs Bik (De Arbeiderspers)

Zabriskie, Peter Verhelst (De Bezige Bij)

De maan schijnt feller in de metaverse, Merel van Slobbe (De Arbeiderspers)

Anker Kruis Hart, Sofie Verdoodt (PoëzieCentrum)

De Grote Poëzieprijs is één van de belangrijkste prijzen in het Nederlandse taalgebied, met een geldbedrag van €20.000 voor de winnaar. Jaarlijks wordt deze prijs toegekend aan de beste Nederlandstalige dichtbundel van het voorafgaande jaar. De Grote Poëzieprijs is sinds 2019 de opvolger van de VSB Poëzieprijs die van 1994 tot 2018 werd uitgereikt. De Grote Poëzieprijs wordt georganiseerd door het Veerhuis.

Naast De Grote Poëzieprijs is er dit jaar ook een publieksprijs. Deze prijs wordt verkozen door de luisteraars van Opium.